Istorija

Burni život grofa od Takova

Kralj Milan je vladao tačno 20 godina. Dosta je putovao i družio se sa viđenim ljudima po čitavom kontinentu. Bio je poštovan kako od vladarskih glava i plemstva, tako i od običnog naroda. Imao je istančan osećaj za umetnost, naročito za slikarstvo. Bio je jedini evropski vladar koji je u to vreme imao sluha za impresionističko slikarstvo

Milan Obrenović se proglašava kraljem Srbije, ilustracija/ Izvor: - / Mary Evans Picture Library / Profimedia
feb 02 2024, 05:00

Podeli

Treći nastavak feljtona na Velikim pričama “Milan Obrenović, oklevetani kralj”

***

Nakon uspešnog vojevanja sa Osmanlijskim carstvom i mučne diplomatske borbe, Kneževina Srbija je konačno postala nezavisna država i dobila značajna teritorijalna proširenja u vidu četiri okruga: Niškog, Topličkog, Pirotskog i Vranjskog. Milanov san da oslobodi sunarodnike na Kosovu ostao je nedosanjan a njegove aspiracije ka Bosni ugušila je Austrougarska monarhija.

Već 1881. godine osnivaju se prve političke stranke u Srbiji. Njih tri: Radikalna, Liberalna i Napredna. To je bio takođe znak modernizacije srpske države i njenog progresa, ali istovremeno i pogubnog raslojavanja srpskog naroda kroz popularno “strančarenje”, te političke i ideološke podele koje će doneti mnogo nevolja i nesreće.

Na Vidovdan iste godine, potpisana je takozvana “Tajna konvencija” između Kneževine Srbije i Austrougarske gde se Srbija obavezala da odustane od svojih ambicija vezanih za Bosnu i Hercegovinu.

Zauzvrat, moćna imperija podržaće proglašenje Srbije za kraljevinu, a Milana za kralja.

Prvog posle Uroša Nemanjića.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price