EURO2024

Najgori trećeplasirani i druge grozote

U modernom fudbalu ima previše pogrešnih ideja, ali je Euro sa 24 tima i prolazak dve trećine trećeplasiranih u osminu finala svakako među najpogrešnijima

/ Meng Dingbo / Xinhua News / Profimedia
jun 28 2024, 12:47

Podeli

Očekivano ili ne, Euro se u istom minutu završio za Srbe i Hrvate. Remi bez golova sa Danskom je zbog istovetnog rezultata u meču Slovenije i Engleske, ostavio Srbiju na dnu grupe i bez šanse za dalji prolazak, dok je treći bod za dve selekcije u grupi C bio znak da Hrvatska neće nastaviti takmičenje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane.

Srbija je Euro 2024 završila na dnu grupe, iako je doživela samo jedan poraz i primila samo dva gola, četvrtinu onog broja lopti koje je vadila iz mreže pre 18 meseci u Kataru. U jednoj od po prikazanom najnekvalitetnijih grupa u istoriji evropskih i svetskih prvenstava Orlovi su jedini doživeli poraz, minimalac od Engleske, dok su u pravom festivalu impotencije sve ostale utakmice završene nerešeno. Sa sedam datih golova na 6 mečeva izjednačen je rekord za najneefikasniju grupu u istoriji Eura.

Piksijev osmi remi u ovih 40 meseci (i 28 takmičarskih utakmica, uz 6 poraza i 14 pobeda), svakako je prvi koji nije uključio totalni haos na terenu. U prethodnih sedam situacija bilo je jurenja debelog minusa, kao protiv Portugala u Beogradu, ispuštanja debelog plusa, kao sa Kameruncima i u Stožicama, rolerkoustera, kao u Leskovcu, srcoloma, kao u Dablinu, ili dramatičnog spasa, kao u Razgradu ili u četvrtak sa Slovencima. Ali do ovog utorka lagano i dosadno nije bilo nikad, i publika se zbog toga žalila, a žali se i sad.

Hrvati su sa Dalićem kraljevi remija na velikoj sceni – 2018. su do finala SP stigli posle tri nerešene u 90 minuta (dvaput penali, jednom produžeci), na Euru 2020 ispali su u produžetku od Španije, a u Kataru sa bele tačke izbacili Japan i Brazil, na putu ka novom polufinalu. Ali nijedan od tih remija nije bio dramatičan kao dva iz prošle nedelje.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price