EURO2024

Bili Albanac i Hrvat na Europskom prvenstvu

I ne znam kako je to točno bilo, ali na kraju nitko nije pobijedio

“Brat za brata” / Marco Steinbrenner/Defodi Images / Zuma Press / Profimedia
jun 22 2024, 05:00

Podeli

Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča posvećenog Evropskom prvenstvu čitajte OVDE.

Kao iz nekog lošeg vica djeluje podatak izbačen nakon odigranog prvog tjedna aktualnog izdanja Eura u Njemačkoj. Niz prijava započet je onom Srbije protiv Albanaca i njihovog uvredljvog skandiranja, a on je nastavljen redom prijavama Kosovara protiv Srbije, Srbije protiv Albanije i Hrvatske, a onda – čisto da se dinamika dodatno zasoli – i sjevernomakedonskog nogometnog saveza, također protiv Albanije. U samo tjedan dana dobili smo tako šest međusobnih prijava tri ‘očekivana smutljivca’ ovog turnira i kolaterala te iste priče. Zaista, fali samo birtija u kojoj se radnja vica održava, a onda nek’ krenu ulaziti jedan po jedan.

Lošu šalu na stranu, utakmica Albanije i Hrvatske – zasad ispada ona koja izaziva najviše kontroverze – zaista je bila dobar poligon za demonstraciju načina na koji populistička dnevna politika kreira smjer navijačkih narativa i na ovakvim hiperkomercijaliziranim turnirima.

“Vučiću, pe***u!”, zaurlao je slavodobitno jedan mladić u hrvatskom dresu na predugom prilazu hamburškom Volksparkstadionu. Zbog opasnog, ali srećom izdvojenog incidenta uoči utakmice Nizozemske i Poljske igrane na istom stadionu tek koji dan ranije – a kada je policija nastrijelila luđaka koji je na zloglasnom Reeperbahnu vitlao sjekirom pred šokiranim navijačima – ulazi u metro na tom dijelu bili su i zatvoreni.

To je značilo i dovoljno vremena za dodatno upijanje prijateljske atmosfere između dvaju navijačkih tabora; već su dan uoči utakmice velike grupe hrvatskih i albanskih navijača okupirali centar Hamburga, ponajprije baš taj Reeperbahn s kojeg su potjerali sve one nesretnike koji inače tamo guraju svoj film, od pijanaca i narkomana pa do prostitutki i pankera.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price