Najbolji dresovi Evropskih prvenstava...
EURO2024

Dresovi naših života

Nostalgija, sentimenti i estetika

Najbolji dresovi Evropskih prvenstava... Najbolji dresovi Evropskih prvenstava… / Pressefoto Rudel/Herbert Rudel / imago sportfotodienst / Profimedia
jun 29 2024, 11:17

Podeli

Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča posvećenog Evropskom prvenstvu čitajte OVDE.

Samo nekoliko dana prije početka Evropskog prvenstva u britanskim se medijima mogla pročitati informacija kako su engleski navijači potrošili više od dva i pol miliona funti na kupovinu dresova. Problem za Nike, njihovog službenog dobavljača opreme, je to što je to iznos kojeg su Englezi potrošili na kopije, čija se cijena kreće između 10 i 30 funti. Navodno je sa samo jedan kineski sajt uspio prodati više od 25.000 fejk dresova Engleske. Originalni dres, odnosno autentični onome kojeg nose igrači, u Nikeovim prodavnicama košta za peni manje od 120 funti.

Za razliku od Engleske, u Njemačkoj je kažnjivo proizvoditi, prodavati ali i posjedovati takve dresove, a globa može otići i do 5.000 eura. Međutim, na tamošnjim ulicama puno je više njemačkih dresova koji nisu Adidasovi. Naime, malo prije početka Eura online platforma Check24 pokrenula je marketinšku kampanju, u kojoj je, u zamjenu za instaliranje njihove aplikacije ili tako već nešto, dijelila dresove Njemačke besplatno. Ne prave, dakako – zajedno s Pumom, najvećim Adidasovim konkuretnom, kreirali su dres u njemačkim bojama i sa njemačkom zastavom, i dijelili raji. Njih nevjerovatnih 5 miliona! Kampanja je navodno koštala više od 100 miliona eura, ali njihovi dresovi su svuda, za razliku od Adidasovog koji košta 150 evrića. Istina, i oni se dobro prodaju, pogotovo oni rozi, međutim apsolutna je dominacija džabne Pume i Check24.

Što nas dovodi do pitanja – koliko je novca realno izdvojiti za dres?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price