Kristijano
EURO2024

Cristiano u staklarskoj radnji

Vječno pitanje: je li Ronaldo za ovu reprezentaciju ključ ili uteg?

Kristijano CR / Ilustracija Velike priče
jun 26 2024, 13:45

Podeli

Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča posvećenog Evropskom prvenstvu čitajte OVDE.

Priča je zapravo mnogo starija od jednog takmičenja, od ovog takmičenja, i vraća nas na početak onoga što se u portugalskom fudbalu – vjerovatno, možda, sigurno? – zove ili barem će se jednom zvati Ronaldovom erom. Kao ono pitanje o starosti koke i jajeta, već više od dvije decenije, i to nije nikakvo pretjerivanje, za ovom reprezentacijom – koja je u međuvremenu igrala na svim velikim takmičenjima, u dva polufinala, izgubila jedno finale i osvojila Evropsko prvenstvo – vuče se pitanje na koje niko nikada zapravo nije dao smislen i pošten odgovor.

Da li je Cristiano Ronaldo njen problem?

Da bi takva teza uopšte imala bilo kakvog smisla, stvari treba staviti u pravi kontekst. Nemoguće bi bilo i raspravljati o Ronaldovoj sportskoj ili ako hoćete igračkoj vrijednosti u posljednjih dvadeset godina. Od prvog dana taj se mladić nametnuo kao jedan od najvažnijih igrača ove reprezentacije koja se, da se ne lažemo, godinama prije njegove pojave pristojno mučila da napravi i prosječan rezultat. Porugal je, doduše, još 2000. igrao polufinale Evropskog prvenstva, ali prije toga su od deset kontinentalnih turnira promašili njih osam. Do 2002. i Japana i Južne Koreje na Mundijalu su igrali samo dva puta – u Meksiku i Engleskoj.

Ronaldova generacija gurnula je Portugal u vrh evropskog fudbala, a upravo je Cristiano bio jedan od najzaslužnijiuh za to.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price