Društvo Istorija

“Tako sam rešio da ću da umrem 25. decembra…”: Ispovest preživelog posle pada aviona u Andima

Priča o životu i sreći, nadi i spasenju

Coche, 22. decembar, po izlasku iz helihoptera
jan 12 2024, 06:00

Podeli

Početkom 2024. na Netflixu se pojavio film “Society of the Snow” (“Društvo snega”, u originalu La sociedad de la nieve”), koji govori o padu urugvajskog aviona u Andima 1972.

Saradnica Velikih priča Ljudmila Stratimirović razgovarala je sa preživelima. Ovo je njihova priča.

***

 

Vozim se taksijem uz obalu najveće reke na svetu, Rio de la Plata. Vodena površina se gubi na horizontu, nema joj kraja. Peščana obala, talasi, nizovi sklopljenih suncobrana i ležaljki, uzdignute kućice za spasioce, pokoja palma… jedrilice. Sve osim braonkaste boje vode izgleda kao da sam na obali okeana. Duva jak vetar. Tamni oblaci su se spustili skoro do površine. Sprema se nevreme. Vožnja traje oko 45 minuta. Gledam kroz prozor automobila, nervozna sam, razmišljam kako će izgledati susret za koji se spremam već nekoliko nedelja…

Ne sećam se tačno da li je to bio „Zabavnik“ ili neki strip, kada sam prvi put pročitala o avionskoj nesreći u Andima. Bila sam baš mala. Pamtim crteže koji prikazuju mladiće pored olupine nekog aviona i osećaj užasa dok čitam kako su uspeli da prežive to mučenje.

I onda mnogo godina kasnije, 2022. pozvana sam na rođendan kod prijatelja iz Argentine koji se skoro preselio u Beograd. Na zidu dnevne sobe u njegovom beogradskom stanu gledam zanimljive uramljene crnobele fotografije. Jedna mi se posebno dopada, izdvaja se od ostalih, kao da iz nje zrači neka toplina, kao da je fotograf uspeo da uhvati trenutak neverovatne sreće. Na fotografiji je prelep, dosta mršav, mladić sa bradom u zagrljaju divne devojke koja se puna ljubavi oslonila na njegovo rame i srećne majke.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price