Muzika i fudbal
Sport

Ta ponosna, mračna, nesrećna veza muzike i fudbala

Od “You'll Never Walk Alone” do “Delilah” sa tribina u Stouku, ovo je priča o tome kako su sa Ostrva krenula dva fenomena koja su obeležila pop-kulturu

Muzika i fudbal Muzika i fudbal / Ilustracija Velike priče
maj 18 2023, 16:29

Podeli

“Što je bilo prvo, glazba ili nesreća?”, zavapio je kultnu rečenicu u još kultnijem filmu John Cusak, koji u High Fidelityju utjelovljuje lik Roba Gordona. Rob, nepopravljivi egocentrik koji tobože opravdava svoju kompliciranu i toksičnu ličnost weltschmerzom kojim se hrani kroz upijanje derivata popularne kulture. “Jesam li slušao pop glazbu jer sam bio nesretan, ili sam postao nesretan jer slušam pop glazbu?”

Zamijenite na trenutak termin ‘pop glazba’ s ‘nogometom’ i dobit ćete identičnu sliku, osjećaj weltschmerza kojeg osjećaju milijuni ljudi diljem svijeta, i to iz vikenda u vikend.

Nick Hornby, autor istoimenog romana po kojem je film i nastao, vrlo dobro poznaje oba osjećaja. Njegov drugi globalno popularni uradak, Fever Pitch, autobiografska je priča u kojoj Hornby kroz lik Paula Ashwortha portretira paćenika koji uživa u samokažnjavaju; u neumjerenoj konzumaciji mizerije koju donosi pečat Arsenalovog navijača, ali i druge najljepše tjeskobe zvane pop muzika.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price