Društvo Istorija

Dan kada je začeta legenda o Dušanu Silnom

U ognju ove bitke kod Velbužda, 28. jula 1330, iskovan je čelični karakter i određena sudbina jednog velikog vladara, vojskovođe i zakonodavca

Ilustracija VP
maj 05 2024, 05:00

Podeli

Dušan Silni počiva u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Njegov sarkofag se nalazi uz južni zid glavnog broda bogomolje, a preko puta je sarkofag sa zemnim ostacima patrijarha Germana. Pre nego što je početkom 21. veka zamenjena mozaikom na kome je scena krunisanja, odmah iznad večnog počivališta Stefana Dušana Nemanjića nalazila se slika, rad Živka Stojsavljevića, dalmatinskog Srbina i italijanskog đaka.

Ta slika je, u stvari, bila likovni prikaz bitke kod Velbužda.

Nije slučajno što se odmah iznad uzglavlja usnulog cara, jedinog vladara iz loze Nemanjića koji nije proglašen svecem, čoveka koji je stvorio najveću i najmoćniju srpsku državu u istoriji, nalazilo, u živopisnim bojama, razbojište kod Velbužda (danas Ćustendil u zapadnoj Bugarskoj) gde je srpska vojska do nogu potukla Bugare koje je predvodio lično car Mihailo Asen III, poznatiji kao Mihailo Šišman.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price