Svet

Ko će dobiti “rat” za Moldaviju

EU je pobedila Rusiju, ali samo u prvoj rundi

/ Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
okt 25 2024, 05:10

Podeli

Nekada se zaista čini da se istorija ponavlja ili rimuje, u zavisnosti od ugla gledanja. Moldavija je vekovima bila jastuk između tri imperije, habzburške, osmanlijske i ruske, sve do 1812. godine kada su trupe cara Aleksandra I zauzele tadašnju Besarabiju, poremetivši uspostavljenu ravnotežu, pretvarajući sudbinu Balkana u kolateralnu štetu.

Srbija ali i druge zemlje su ostale pod osmanlijskom upravom barem pedeset ili čak sto godina više jer je Velika Britanija, posle ruskog osvajanja Besarabije, produžila život osmanlijskoj imperiji u funkciji sprečavanja izlaska carske Rusije na topla mora. Danas se u Moldaviji ne odlučuje dalji tok istorije Zapadnog Balkana već Kavkaza, pre svega Gruzije gde se glasa ovog vikenda za novi saziv nacionalnog parlamenta.

Moskva vodi, uslovno rečeno, tradicionalni rat protiv Ukrajine i hibridne ratove u Moldaviji i Gruziji sa ciljem vraćanja bivših sovjetskih republika u svoju ekskluzivnu sferu interesa. Moldavci i Gruzijci, kao uostalom i Ukrajinci sve do početka invazije, duboko su podeljeni oko pravca kojim treba da idu njihove zemlje.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price