Kultura

Poslednji glumac na svetu

Enigma Daniela Day-Lewisa, koji se (navodno) po drugi put vraća glumi

Danijel Dej-Luis u filmu “There Will Be Blood” / Paramount Collection / Everett / Profimedia
okt 22 2024, 05:01

Podeli

Godine 2015, kao deo pripreme za ulogu kuturijera Reynoldsa Woodcocka u filmu Paula Thomasa Andersona “Phantom Thread”, Daniel Day-Lewis je napravio repliku Balenciaga haljine. U to vreme, Day-Lewis nije mogao predvideti da će Woodcock biti poslednji lik kojeg će tumačiti pre nego što će, dve godine kasnije, najaviti da se povlači iz glume. Nije imao osećaj da će ga ovaj film dovesti do depresije toliko duboke da će ga naterati da to javno objavi. Naprotiv, bio je, kao i uvek kada preuzima novu ulogu, željan da se uroni u još jedan filmski identitet.

Da bi postao Woodcock, tada šezdesetogodišnji Day-Lewis je gledao arhivske snimke modnih revija iz 1940-ih i 1950-ih, proučavao živote dizajnera, i što je najvažnije, učio da šije. Konsultovao se sa Cassie Davies-Strodder, tadašnjom kustoskinjom mode i tekstila u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu. I mesecima je bio šegrt kod Marca Happela, šefa kostimskog odeljenja njujorškog baleta, pažljivo posmatrajući, a zatim pomažući u rekonstrukciji čuvenih kostima Marca Chagalla za produkciju Firebird. Na kraju baletske sezone, Day-Lewis je odlučio da mora da napravi komad visoke mode od nule.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price