Svet

Gruzija se vraća Staljinu

... i Rusiji u zagrljaj

/ Florian Gaertner / imago stock&people / Profimedia
okt 14 2024, 05:09

Podeli

U Gruziji su u poslednjih nekoliko godina počele da niču Staljinove biste, u prodavnicama suvenira u Tbilisiju možete da kupite statue najpoznatijeg po zlu Gruzijca na svetu, a iz Nacionalnog muzeja je uklonjena postavka o ruskoj intervenciji 2008. godine kada su okupirane i formalno Južna Osetija i Abhazija.

Vladajuća partija Gruzijski san ulaže velike napore da ispegla Staljinovu biografiju i da prikaže jednog od najvećih kasapina u povesti čovečanstva kao pozitivnu istorijsku ličnost.

Parlamentarni izbori zakazani za 26. oktobar najvažniji su u istoriji kavkaske republike. Nije samo u pitanju orijentacija zemlje – da li će krenuti ka Zapadu ili ka Rusiji ili će pokušati da iskoristi novu geopolitičku situaciju i postavi se kao jastuk između interesa Kine, Turske i Rusije – ulog je mnogo veći: u pitanju je demokratsko ustrojstvo Gruzije.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price