Svet

Nekom rat, nekom brat

Moldavija, Gruzija i Ukrajina u svetlu ruske invazije

Deca u narodnoj nošnji Gagauza, u Moldaviji, početkom aprila / Mehmet Aslan / AFP / Profimedia
sep 09 2024, 05:15

Podeli

Istorijski gledano Moldavci i Gruzijci imali su gotovo dijametralne odnose sa Ukrajincima, pogotovo u poslednjih par decenija. Prvi nikada nisu bili u dobrim odnosima sa istočnim komšijama dok su drugi bili apostrofirani kao “sestrinska republika”. Ruska invazija na Ukrajinu promenila je iz korena prethodnu sliku. Moldavija je sa Ukrajinom postala istočni tandem na putu ka članstvu u EU, dok je Gruzija, pogotovo u poslednjih godinu dana, krenula u suprotnom smeru sklapajući strateške sporazume sa Kinom i poboljšavajući odnose sa Rusijom. Takođe, Kišinjev i Tbilisi su veoma profitirali od ruske agresije na Ukrajinu.

Moldavija je otvorila put ka članstvu u EU koji je, sve do februara 2024. godine, bio hermetički zatvoren, a Gruzija je izašla iz ekonomske krize, prvi put posle 2007. godine ima ekonomski rast sa dvocifrenim brojem i postala je važno čvorište za novu maršrutu kineskog “Novog puta svile” preko Kaspijskog jezera i Azerbejdžana do Turske i dalje ka Evropi.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price