Biznis

Rađanje keltskog tigra

Kako je Irska postala jedna od najbogatijih zemalja na svetu

Ilustracija / VP/Profimedia
avg 16 2024, 05:00

Podeli

Dve su goruće teme društvenih nauka. Prva je tema rata i mira, odnosno konflikta i saradnje, i druga, kojom su preokupirani prvenstveno ekonomisti, privrednog razvoja, odnosno ekonomskog uspona i pada nacija.

Postoji bitna razlika između privrednog rasta i privrednog razvoja. Privredni rast znači da smo u nekoj godini proizveli više dobara i usluga nego u prethodnoj. Sa druge strane, osnovna preokupacija privrednog razvoja nije rast u proizvodnji po sebi, već rast u proizvodnji u dugom roku, odnosno održivi privredni rast.

Primera radi, kada Ekvatorijalna Gvineja ili Gabon povećaju svoj dohodak od proizvodnje i prodaje nafte, to znači da je došlo do privrednog rasta, ali ne i razvoja, jer privredni razvoj podrazumeva uspon na tehnološkoj lestvici, odnosno tehnološki progres. Dakle, privredni razvoj podrazumeva kako održivi privredni rast, tako i progresivne promene u strukturi privrede. Naravno, fundamentalna snaga privrednog razvoja je privredni rast, ali istovremeno taj rast osim kvantitativne, mora da sadrži i kvalitativnu dimenziju.

Konkretnije, pretpostavka ekonomista da veći bruto domaći proizvod (BDP), to jest veći obim proizvodnje dobara i usluga vodi boljem obrazovanju i zdravstvu, smanjenju siromaštva i nejednakosti, efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije i tehnološkom napretku koji omogućava efikasniju i čistiju upotrebu prirodnih resursa može da bude, ali neretko nije tačna. Odnosno, veći BDP i dinamičan privredni rast ne garantuju po automatizmu neophodna ulaganja u javna dobra i zaštitu najugroženijih članova društva i životnog okruženja.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price