Svet

A onda je rat stigao u Rusiju

Ruska stručna javnost danima pokazuje šok zbog poraza u Kurskoj oblasti. Traži se ko su krivci, šta su propustili videti i analizirati na vreme, zašto nisu uređeni odbrambeni položaji... Prisustvo diverzanata u dubini je vrlo važan element za analizu prilika oko Kurske oblasti jer su oni stvorili paniku, osećaj nemoći, prožetosti ruskog društva izdajnicima koji za šaku dolara i pasoš prodaju svoj narod

Detalj sa ratišta u blizini granice / Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
avg 14 2024, 17:08

Podeli

Prodor Ukrajinaca u početku je išao dobro, ušli su duboko, srušili su odbranu na granici, ali četiri-pet dana od prvih borbi u Kurskoj oblasti ruske interventne jedinice stabilizovale su prilike na terenu. Po ustaljenoj praksi od 2022. godine, Ukrajinci su pokušali previše bez osnovnih preduslova – za početak prevlasti u vazdušnom prostoru i bez rezervi za održavanje dinamike ofanzive.

Komanda snaga „Sever” morala je da izvuče sa Harkovskog pravca i Belgorodske oblasti deo pešadije i tenkova i da uvede u borbe za Kursku oblast. Ukrajinska artiljerija trudila se da izoluje bojište i pogodili su neke od kolona na maršu, ali Rusi su pretrpeli gubitke i nastavili da dovlače ljude i tehniku.

Na frontu su sa juga došli Čečeni iz puka Ahmat-Čečenija i 810. brigada mornaričke pešadije, i pride par brigada „obične” pešadije. Sve jedinice koje su dovučene u Kursku oblast došle su sa nekog drugog dela fronta osim dva bataljona vazdušno-desantne vojske koji su iz sastava rezerve čuvani za svaki slučaj koji se, eto, desio.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price