Psihologija Sport

Kako se posle pada uzdigla Simon Bajls

"Pucanje" kakvo je ona doživela ne može biti nikakvo obeležje slabosti, već pokazatelj visoke rezilijentnosti i ogromne snage koju je iskoristila kao gorivo za postizanje neviđenih rezultata

Simon Bajls / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
avg 01 2024, 15:00

Podeli

Nije lako u potpunosti obuhvatiti i pojmiti šta je to što Olimpijske igre čini tako posebnim i velikim, da obeleže celu godinu u kojoj se dešavaju, da se godine pamte po tome što su bile olimpijske, i da tokom nekoliko nedelja osvoje ljude koji će u tom periodu gledati sportove na koje inače nikad ni ne pomisle. Tokom ovih nekoliko nedelja okupljamo se i navijamo, bodrimo sportiste iz naše zemlje i radujemo se njihovim uspesima. Ali i pored navijanja za svoje sunarodnike, ovako veliki sportski događaji oduvek su bili plodni za nastanak nekih izvanrednih priča o izuzetnim pojedincima koji su postajali veliki šampioni, obarali svetske rekorde, osvajali brojne medalje, pomerali granice mogućeg, i inspirisali milione širom sveta.

Kada bismo među učesnicima aktuelne Olimpijade pravili spisak ovakvih fenomenalnih takmičara koji su uspeli od sporta da naprave nešto više, jedno od prvih imena koje bi se prirodno pojavilo je, bez ikakve dileme, Simon Bajls. Ova omalena (visoka svega 142cm) američka gimnastičarka dolazi na ove Olimpijske igre u vrlo specifičnoj poziciji i fazi karijere. Nakon što je u Riju 2016. godine potpuno osvojila svet pokupivši čak pet zlatnih medalja, na prošle Olimpijske igre u Tokiju stigla je sa ogromnim pritiskom i očekivanja da ponovi takav podvig. I u godinama nakon Rija bila je toliko dominantna na svim drugim takmičenjima, toliko ispred svih, da se njen status najbolje gimnastičarke na svetu ni u jednom momentu nije dovodio u pitanje. Međutim, u Tokiju ništa nije prošlo kao što je bilo planirano.

Bajls se posle jednog neuspešnog nastupa, na kome je izgledalo kao da odjednom nema ideju kako da izvede i najjednostavnije pokrete, povukla sa takmičenja i ostala bez ijedne zlatne medalje. Ne samo da su te igre bile fijasko, već je bilo upitno da li će se ikada više takmičiti u profesionalnom sportu. Zato nije teško zaključiti zašto je povratak Simon Bajls posle oko dve godine izazvao toliko mnogo pažnje da je čak pred ovogodišnju Olimpijadu na Netflixu objavljen dvodelni dokumentarac o njenom povratku, pod nazivom „Simone Biles Rising”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price