Femicid
Društvo Psihologija

Žene rađaju muškarce, muškarci biju žene

Ako su žene slabiji spol, kako se desilo da se muževnost dokazuje nasiljem nad slabijim?

Femicid Putem hegemonijske muškosti većina muškaraca ima korist od kontrole nad ženama dok za vrlo nizak broj znači kontrolu nad drugim muškarcima / Ilustracije Velike priče
jul 20 2024, 05:00

Podeli

Najtamnije je pred svitanje. Nerminu Ravlić iz Sarajeva ubili su muž Goran i njegova mater iako je ukinula Facebook kako je tražio. Ni porodici se više nije javljala – sve kako je htio, ali nije bilo dovoljno.

Malo li je smrt za Nerminu.

Punu nadmoć Ravlićima su donijele njene suze i preklinjanja tokom tri dana batinanja, čupanja kose…

Desilo se to mjesec dana nakon što je Refik Mujedinović sjekirom ubio svoju suprugu u Gradačcu a potom i sebi presudio. U Gradačcu je 11. augusta prošle godine Nermin Sulejmanović u live Instagram prenosu ubio majku svoga djeteta Nizamu. Potrudio se da u kadru ostane izbezumljeno dijete.

Najtamnije je pred svitanje. Tako misli i Senka dok tegli gajbu piva raspoređenu u dvije kese na peti sprat. Ovaj put zaklela se djecom pred materom i ocem da će ostaviti Omera. Nikad još posao nije zadržao duže od tri mjeseca a triput toliko prođe dok nađe neki novi. Malo je što ih izdržava, svojim prigovorima Omer učini da se osjeća kao raga bez zuba. Kad se Senka pobuni, on kaže da se šalio.

Nogama olovnim od umora Senka ulazi u stan i čuje ga kako se prpošno obraća prijateljima okupljenim oko TV-a:

“U nogometu se sve može dogoditi – čak i Njemačka može pobijediti”, kaže Omer osokoljen alkoholom i slabašnim smijehom drugara na njegov jeftini humor. Senku i ne gleda, oči su mu spuštene do kesa a njene na prst koji je izvirio iz poderane čarape.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price