Ekskluzivni feljton: 50 godina Bijelog dugmeta

Slučajno smo svi iz Bosne

(Ne samo) sarajevska priča o sukobu generacija, stilova i stavova u gradu koji je podario najpopularnije muzičare stare Jugoslavije

Ilustracija VP
jul 16 2024, 05:21

Podeli

Ovogodišnji Arsenal fest u Kragujevcu je za hedlajnere imao Bijelo dugme i Zdravka Čolića. Rasprodate karte, frenetični fan pitovi iz kojih se odašilju decibeli horskog praćenja refrena, stvarali su utisak da se raspored stvari nije mnogo promenio od 1974. kada su i Čola i Dugme krenuli u osvajanje Jugoslavije – prvi sa “putujućim zemljotresom”, drugi sa “dugmemanijom”. Tada je možda uspostavljena “vladavina prava” na vrhove top-lista i sveopšte popularnosti. I Čolić i Dugme su iz Sarajeva i tada je i krenula priča o “pop-rok školi” iz tog grada.

Paralelno s tim krenula su i osporavanja i teorije o štetnom uticaju nota s Miljacke na YU ukus. U doba novog talasa došlo je i do ljuljanja, Bijelo dugme se ošišalo, Zdravko Čolić takođe ubrizgao novovalni uticaj. Delovalo je da Sarajevo ustupa pred novim zvukom Beograda, Zagreba, Ljubljane… Ali samo je delovalo jer su rasprodate turneje i tiraži ponovo pripadali Bregoviću i Čoliću. Ubrzo je u glavnom gradu Bosne krenuo pokret koji je uspostavio novo osvajanje države – nju primitivs.

U ovom nastavku feljtona o Bijelom dugmetu pričaju “frontmeni” nju primitivs pokreta. Članovi obe frakcije nekada jedinstvenog Zabranjenog pušenja – Sejo Sexon i Nele Karajlić, kao i menadžer i idejni tvorac pokreta Malkolm Muharem koji je kasnije osvojio SFRJ sa Plavim orkestrom.

Sejo Sexon kaže da je rokenrol, naravno, postojao i pre Bijelog dugmeta, i Indexi su krenuli još šezdesetih, ali nešto se promenilo s pojavom Bregovićevog benda.

“Ono što je izdvojilo njih bilo je to što je Bijelo dugme prvo dobacilo rokenrol na selo, a pokazaće se tada prvi put, a važiće za sve kasnije – da je uspeh u celom regionu zagarantovan ako dobacite svoju muziku na selo. Biti prorok u svom gradu je okej, znaju te studenti, intelektualci, uspeh su imali i Korni grupa i Time, ali Bijelo dugme je bilo prvi rok bend čiju ste ploču mogli videti kod tetke na selu. I to ih je izdvojilo od drugih, a opet, oni su to uradili s puno digniteta i njihova muzika je bila progresivna za ono vreme. Duge pesme, epske pesme, svetska produkcija, snimali su ploče u Londonu. Uradili su ono što je patentirao Led cepelin oblikujući svoj album u selu u Velsu. I Dugme je napravilo fjužn roka i folka i tako su stigli kod tetke na selo, da ih i ona ima na polici. Tako je i bendu Dubioza kolektiv uspelo da dobace hip-hop na selo i to ih je odvojilo od bendova istog žanra.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.