Vladimir Kostić
Vladimir Kostić Vladimir Kostić / Fotografija Nebojša Babić

Duvaće u SANU i dalje neki novi vetrovi, ali ovoga puta neće biti promaje

Kada je 2015. godine Vladimir Kostić postao predsednik SANU, „zavetovao“ se da će otvoriti Akademiju prema javnosti. Šta ostaje iza njega kada tu funkciju napušta?

mar 26 2023, 17:00

Podeli

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti često, kao i u politici, znaju da rade „fioke“. Samo što su ove fioke u SANU dosta benignije od onih političkih gde se ucenama staje na rep političkih protivnika.

U SANU, koja bi po prirodi trebalo da bude kuća najvećeg znanja u Srbiji – često to i jeste, ali je jednako i kuća najvećih sujeta, često besmislenog frakcionašenja, i posledičnog lobiranja i raznih podmetanja koja poslovično uz sve to idu – to otprilike izgleda ovako…

Jednom je poznati akademik „društvenjačkog“ profila – a nije bilo prošlo mnogo vremena od kada je na čelo ove institucije došao Vladimir Kostić – u naletu emocija dok mi je pričao o jednom svom suparniku iz velelepne zgrade u Knez Mihailovoj (u korene sukoba se svakako nije dalo ulaziti, jer ko bi se setio ko je i šta prvi započeo) – dok ga je učeno častio odmerenim epitetima koji najoštrije seku kožu onih koji nisu prisutni, prstom uperio prema jednom starom ormanu. Vratanca vise na pola šarke, kako to u starim „ofisima“ starih naučnika jedino i mogu, i povišenim glasom izgovorio: “Sve je u onoj fioci.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price