JESI LI VIDEO OVO?

Draža Petrović piše Anti Tomiću: “Da ti ispričam o svom…”

Imam ja i svojih problema, Tomiću, većih nego da sažaljevam kupce stanova od pet do deset hiljada po kvadratu, koji su se pobunili u ovoj zemlji gde nema stvari koja je normalna, tek kad im je cementno mleko procurilo na kola. I to troja kola. Ili je to bio kalcijum-karbonat?

mar 16 2023, 20:00

Podeli

Ante Tomić i Dragoljub Draža Petrović će se na sajtu Velike priče dopisivati u novoj kolumni “Jesi video ovo?” Tomić je poslao prvo pismo, a sada Petrović odgovara…

***

Druže Ante,

Ovo za šta ću te pitati “Jesi li video ovo?”, zapravo je nemoguće ne videti ako kojim slučajem zabasaš u Beograd, iako bi bolje bilo da te pitam “Jbt Bog, Tomiću, jesi li video ONO?”, jer je “ONO” bolji naziv za taj erektivni simbol Vučićeve vlasti koji ide u visinu, a bogami i u širinu, i sada su već zbog toga isplanirali da izmeste stari dobri Beogradski sajam u Surčin, tramvajski most u obližnji park, a kako su krenuli, videćeš već, izmestiće i Kalemegdan u Krnjaču, da ne smeta.

– Ova vam se tvrđava ne uklapa u ambijentalnu celinu Beograda na vodi – kazaće neki katarsko-saudijski arhitekta, i naći već nekog ovdašnjeg gradonačelnika koji će Kalemegdan preseliti između Jojkićevog kanala i Dunavca, u severozapadnu Krnjaču, pod parolom: “Koji će nam k… tvrđava kad u njoj ne možeš da prodaš kvadrat stana i poslovnog prostora po neverovatnoj ceni od 9.999 evra? Čemu uopšte služe ti nerentabilni staromodni objekti?”

Od ONOG iz mog pitanja “Jesi li video ono?” faktički se ništa drugo u Beogradu više i ne vidi. Nekada si sa Terazijskog grebena mogao da vidiš bar jednu od dve reke, a Beograd je, nadaleko je raširena fama, grad na ušću dveju reka, mada je u poslednje vreme, gledajući sa tog grebena, Beograd postao grad na ušću nekoliko soliterčina od kojih i ne vidiš ušće tih dveju reka, ne vidiš reke uopšte, osim ako te neka muka ne pritera da siđeš do obale sa oproštajnim pismom u unutrašnjem džepu perjane jakne obučene specijalno za tu priliku da bi brže potonuo.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price