Biznis

Kupovina i očuvanje trona: Kako to radi Fajzer

Akvizicije u poslednje dve decenije lansirale Fajzer na svetski vrh u toj industriji. Američki predsednik sprečio Fajzer da realizuje najveću u istoriji kupovinu jedne kompanije. Ko su najveći privatni i institucionalni akcionari ove kompanije. Fajzer 337 uzastopnih kvartala isplaćuje dividende

Ilustracija Piotr Swat / Alamy / Alamy / Profimedia
mar 15 2023, 12:43

Podeli

Nije tužba za monopol.

Nije ni petparačka optužba za mafijaško udruživanje.

A Fajzer je ponovo na naslovnim stranama.

Razlog je još jedna, ovog puta basnoslovna, akvizicija.

Farmaceutski div potrošio je 43 milijarde dolara da kupi kompaniju Sigen, vodećeg proizvođača lekova koji su dizajnirani da direktno ubijaju ćelije raka i poštede zdrave. Transakcija će biti finiširana do kraja ove godine ili početkom 2024. i pomoći će Fajzeru da se fokusira na onkologiju, polje za koje menadžment kompanije veruje da će biti tržište najvećeg rasta u industriji što bi do 2030. godine moglo da donese više od 10 milijardi dolara u prodaji, s potencijalom za značajan rast i kasnije. Povodom te akvizicije izvršni direktor Albert Burla izjavio je da će Fajzer moći da svetskom tržištu isporuči Sigenovu terapiju protiv raka “u razmerama koje do sada nisu viđene”. Sigenova ADC terapija jedna je od najvećih tehnologija za borbu protiv raka, a Burla je upoređuje sa mRNK tehnologijom za vakcine: “ADC su vođene rakete s turbo punjenjem koje napadaju ćelije raka i mogu napraviti ogromnu razliku.” Sigen će u Fajzerov portfelj za lečenje raka doneti “u miraz” četiri odobrene terapije sa prodajom od skoro dve milijarde dolara u 2022. godini. Ni Fajzer u ovaj poslovni brak ne ulazi kao sirotan – prošle godine vakcina protiv koronavirusa i antivirusna pilula Pakslovid značajno su pomogli da prihod dostigne rekordnih 100 milijardi dolara i da se vrednost kompanije vrti oko 250 milijardi dolara.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price