Nauka

Šta vest o ulaganju 43 milijarde dolara znači za dalju borbu protiv raka

Era klasične, citotoksične hemioterapije u razvojnom smislu odavno je završena (iako veoma veliki procenat pacijenata prima i danas ovaj vid lečenja), a biološka, molekularno ciljana terapija i imunoterapija danas su centar istraživanja, ali i lečenja

Ilustracija ksyushka.fedorchuk / DPphoto / Profimedia
mar 14 2023, 07:00

Podeli

Bilo je samo pitanje vremena kada će stići veoma važna vest koja u sebi sadrži nekoliko ključnih reči – “Fajzer”, “rak”, “lek”, “milijarde”…

Posle uspeha sa vakcinama protiv koronavirusa baziranim na mRNK tehnologiji, sledeći očekivani korak bile su terapije za rak, a sada je stigla konkretna potvrda o velikim ulaganjima Fajzera u četiri nove terapije. To bi trebalo da omogući razvoj terapija i veću dostupnost lekova. Vest je odjeknula u zdravstvenim i ekonomskim krugovima, jer se radi o terapijama koje bi mogle da budu prekretnica u lečenju raka.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rak je prouzrokovao skoro 10 miliona smrtnih slučajeva u 2020. godini. Najčešći karcinomi danas u svetu su karcinom dojke, pluća, debelog creva i rektuma i prostate.

I zato je ovo vest koja se čekala.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price