Kako da izgradite dobar život Psihologija

Kako da znaš da je neko prava osoba za tebe?

43. epizode podkasta Kako da izgradite dobar život, o nekim pitanjima koja treba da postavimo

/ Image by Freepik
feb 17 2024, 05:00

Podeli

Dan zaljubljenih je za nama pa je sve u znaku ljubavi i zaljubljenosti. A da bi to funkcionisalo dobro, trebalo bi odabrati „pravu“ osobu. E tu dolazimo do teme 43. epizode podkasta – a to je kako da znamo da je neko dobar za nas, da je emocionalno dostupan, i koja su to ključna pitanja koja treba da postavimo sebi i toj osobi. Pa možda čak i na prvom dejtu. O tome razgovaramo sa psihoterapeutkinjom Miom Popić.

Koja su to pitanja, da li uopšte postoji tako nešto kao spisak pitanja za prvi sastanak? I šta ako se zbunimo kako to ume da bude kad smo zaljubljeni, i ko još razmišlja o pitanjima, neki i ne pričaju mnogo :).

Šta znači kada je neko emocionalno nedostupan, kako se ponaša ta osoba, kako to prepoznati?

Iako smo učeni da se suprotnosti privlače, nauka o ljubavi kaže suprotno. Dakle, jedna od prvih zelenih zastavica je razumevanje da vi i vaš potencijalni partner na sličan način vidite svet.

Šta su crvene a šta zelene zastavice, odnosno loši i dobri signali po kojima prepoznajemo da li je neko odgovarajući partner za nas? I šta ćemo sa tim što se zbog zaljubljenosti ne ponašamo „po pravilima“ iako se vide sva upozorenja da nešto nije u redu, ali mi nećemo to da vidimo.

Ko su ti emotivno dostupni ljudi? Zašto ne postoji nigde priručnik i za njih pa da znamo koga tačno treba da potražimo? Stvar je naravno kompleksnija od toga da može da stane u priručnik.

Zašto je važno da se zapitamo koliko smo emotivno dostupni sebi samima? Šta je to što nam treba i kako da znamo da se osećamo bezbedno? I da smo pored osobe koja je dobra za nas.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price