Viktor Orban, miting podrške njegovoj ekonomskoj politici
Biznis Svet

Uvod u Orbanomiju

Ekonomski model premijera Mađarske Viktora Orbana (i njegovih prijatelja): Gvozdena pesnica u somotskoj rukavici

Viktor Orban, miting podrške njegovoj ekonomskoj politici / GERGELY BESENYEI / AFP / Profimedia
jun 05 2024, 05:00

Podeli

Domaće firme imaju nepravednu prednost koju im već četiri godine omogućava poseban porez uveden samo stranim kompanijama. Žalbu, čija je suština u ovoj optužbi, poslao je proletos Evropskoj komisiji Hans Rajš, šef austrijskog trgovačkog lanca Špar, upirući prst u vladu Mađarske i premijera Viktora Orbana.

“Situacija u Mađarskoj je zastrašujuća. Kazneni porezi, brze promene zakona i regulatorni pritisak pomešani s otvorenim negativnim političkim kampanjama deo su mera za istiskivanje stranih ulagača”, upozorio je Filip Hausman, zamenik šefa German Eastern Business Association.

Ljutito pismo šefa ogromnog maloprodajnog lanca Špar bilo je prva javna demonstracija neke evropske kompanije protiv mađarskog premijera Orbana. Ekonomska politika mađarizacije nije nova (Orban je sprovodi već 14 godina), ali je novost da je stranim firmama takva politika dozlogrdila i da su počele javno da se bune.

Ubrzo posle ovakvih upozorenja iz poslovnih krugova pet poslanika Evropskog parlamenta (različitih političkih orijentacija) pozvalo je Evropsku komisiju da obustavi finansiranje Mađarskoj iz zajedničkih evropskih fondova jer vlada Viktora Orbana povećava poreske namete evropskim firmama, što je suprotno politici EU, pritiskajući ih da prodaju imovinu i povuku se iz Mađarske.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price