Svet

Derbi desničara u Evropskom parlamentu

Počela je velika bitka za treće mesto na evropskim izborima

/ Ilustracija VP / Profimedia
feb 15 2024, 05:00

Podeli

“Koju igra igra Đorđa Meloni?”, pitanje je koje mnogi postavljaju na Starom kontinentu na sto i kusur dana od izbora za Evropski parlament. Italijanska premijerka je povukla seriju kontardiktornih poteza u prethodnih par meseci dezorijentišući i saveznike i rivale, ali i zainteresovane posmatrače.

Meloni je uložila dosta napora da oslobodi sebe i svoju partiju etikete “ekstremna desnica”, koketirala je čak sa idejom da bi mogla da prevede Braću Italije u Evropsku narodnu partiju (EPP), pokazivala je rešenost da podrži reizbor Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije. U više navrata je demonstrirala doslednu atlantsku orjentisanost, ne samo kroz podršku Ukrajini već i kroz napuštanje kineskog projekta “Novog puta svile”, odnosno “Belt and Road Initiative”. Italija je bila jedina važna i velika evrospka zemlja i jedina članica G7 u tom kineskom geostrateškog projektu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price