Svet

Jasno je za šta se to Poljska sprema

Nekoliko važnih poljskih civilnih zvaničnika i generala u različitim prilikama od početka rata više puta je reklo da i njih na duži rok čeka rat protiv Rusije

Prezentacija nove poljske borbene jedinice u Đivnovu, avgust 2023. godine / Foto Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia
okt 02 2023, 05:00

Podeli

Žestoko su se zamrsili odnosi Ukrajine sa partnerskim zemljama koje su do sada pružale podršku. Poleteo Zelenski visoko i gleda na planetu sa stavom da je on taj koji vidi sve i zna bolje od svih. Ništa neobično kod ljudi na vlasti. Lako se potpadne pod groznicu i misli da se vidi sve i zna sve. Zelenski nije tolerantan za one čiji interesi nisu u skladu sa zacrtanom projekcijom njegovih potreba, posebno kada mašta o nekakvim izborima u ratu, potvrdi liderske pozicije na kojoj sada ne bi bio da nije – ruske invazije.

Tvrd stav oko teme izvoza ukrajinskog žita prema zemljama koje štite svoj interes doveo je do krize odnosa sa Poljskom iako su od nje dobili više u odnosu na bilo koju drugu zemlju EU. U Moskvi su se ponadali da će pukotine u evroatlantskom bloku da postanu velike, ali slabe su šanse za to. Verovatno su pre početka rata u Kremlju analizirali razvoj podela u EU i NATO-u kao jedan od temelja za odluku da se bataljoni pokrenu i pređe granica. Mislili su tako i mudraci oko Miloševića 1998. i 1999. godine i pričali kako su došli do pouzdanih informacija o tome da će mrski savezi da se rasture kada prva raketa padne, ma što čekati – još dok bude letela. U 78 dana i noći takva procena pokazala se kao duboka zabluda. Sve države iz komšiluka koje se kunu da su prijatelji Srbije (i nekada neke od onih jugoslovenskih država) dale su svoj vazdušni prostor NATO-u i dozvolu da se radi šta se mora jer u sili je pravda.

Na početku rata propaganda ruskog ministarstva odbrane pokušala je da poznatu frazu umetne u ratnu mašinu, u poruke koje je trebalo da stvore nekakav smisao haosu. Izrađeni su amblemi za uniforme i viđeni su grafiti na borbenoj tehnici sa porukom u kojoj se povezuju sila i istina. Prava sila nalazi se u resursima i odluka Poljske da malo primiri osećaj da treba pomoći ukrajinsku vojsku jedina je poruka koju će Zelenski shvatiti u punoj važnosti. Rat može da se vodi sa raznim motivima, pa i zarad istine, ali resursi su realna podloga za svaku aktivnost na frontu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price