Svet

Italija će biti prva zemlja koja napušta kineski “Novi put svile”

Melonijeva je prešla put od srdačnih čestitki Putinu na pobedi na izborima, protivljenja uvođenju sankcija Rusiji posle zauzimanja Krima, zahteva da Italija odobri upotrebu vakcine Sputnjik, do vatrene "atlantistkinje" koja stoji uz Ukrajinu

/ Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia
sep 03 2023, 12:27

Podeli

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je gotovo savršeno naučila lekciju na kojoj su pala njena dva koaliciona partnera u prethodnih 12 godina, Silvio Berluskoni i Mateo Salvini. Melonijeva je postala veća Amerikanka od Amerikanaca po pitanju Rusije i Kine kako bi zaradila poverenje Vašingtona i da bi dobila odrešene ruke da reši druga pitanja koja su važna za njeno učvršćivanje na vlasti, ali i pozicioniranje Italije unutar EU.

U krugu od par godina Melonijeva je prešla put od srdačnih čestitki Vladimiru Putinu na pobedi na predsedničkim izborima, protivljenja uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji posle zauzimanja Krima, zahteva da Italija odobri upotrebu vakcine Sputnjik, do vatrene “atlantistkinje” koja stoji uz Ukrajinu i spremna je da napusti “Novi put svile” koji su Kinezi prekrstili u inicijativu “Jedan pojas, jedan put” kako bi sakrili svoje hegemonske i antiameričke aspiracije.

Američki predsednik Džo Bajden je posle bilateralnog susreta sa prvom italijanskom predsednicom vlade rekao da su on i Melonijeva postali prijatelji. Nije mala stvar za liderku koja je u američkoj javnosti percipirana kao nostalgičarka za fašizmom i čije su ideje veoma bliske stavovima Donalda Trampa.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price