Džordan na koledžu
Sport

Zašto smo nekada voleli da poludimo u martu

Nije ovo klasična "pre je bilo bolje priča". Nije klasična, ali je to taj žanr

Džordan na koledžu Džordan na koledžu / Paul J. Sutton/DUOMO/PCN / imago sportfotodienst / Profimedia
mar 23 2024, 05:00

Podeli

„Ma, nije to kao nekad“.

Koliko ste samo puta čuli ovu rečenicu kada se priča o sportu? U gotovo svakom društvu, postoji taj jedan – ili više njih! – koji će, kada krenete da prepričavate utakmicu od sinoć, samo da odmahne rukom i poruči da je “pre bilo bolje”. Mesi dao dva gola? Eh, Maradona. Ronaldo dao tri gola? Eh, šta je Krojf umeo. Zidan? Zidan je bio Isus lično, a ovi danas Holanđani? Ma daj bre, znaš kakav je Van Basten igrač bio.

Isti takav kult postoji i u profesionalnoj košarci. Nekad je uvek bilo bolje, i ljudi se prilično tvrdo drže tog stanovišta. Da se ne lažemo, i sam tvrdim da je Majkl Džordan najveći ikada, ali mnogo ostalih teorema ne drži vodu. Košarka je danas atraktivnija i fluidnija nego što je ikada bila, i ovo zasigurno vredi kada pričamo o elitnim profesionalnim rangovima. Postoje, naravno, diskusije o ukusima, ali je li nekad stvarno bilo bolje? Ko bi to smeo apriori da potpiše?

Ipak, založio bih se za to da je jedna stvar pre zaista bila bolja – to je koledž košarka. Naišao nam je mart, i počinje univerzitetski turnir u Americi, jedan od ključnih događaja u košarkaškom kalendaru. „Martovsko ludilo“, kako ga narod inače naziva, uvek izazove veliku pažnju svih ljubitelja igre pod obručima. I taj turnir već dugo nije ono što je nekad bio.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price