Džordan na koledžu
Sport

Zašto smo nekada voleli da poludimo u martu

Nije ovo klasična "pre je bilo bolje priča". Nije klasična, ali je to taj žanr

Džordan na koledžu Džordan na koledžu / Paul J. Sutton/DUOMO/PCN / imago sportfotodienst / Profimedia
mar 23 2024, 05:00

Podeli

„Ma, nije to kao nekad“.

Koliko ste samo puta čuli ovu rečenicu kada se priča o sportu? U gotovo svakom društvu, postoji taj jedan – ili više njih! – koji će, kada krenete da prepričavate utakmicu od sinoć, samo da odmahne rukom i poruči da je “pre bilo bolje”. Mesi dao dva gola? Eh, Maradona. Ronaldo dao tri gola? Eh, šta je Krojf umeo. Zidan? Zidan je bio Isus lično, a ovi danas Holanđani? Ma daj bre, znaš kakav je Van Basten igrač bio.

Isti takav kult postoji i u profesionalnoj košarci. Nekad je uvek bilo bolje, i ljudi se prilično tvrdo drže tog stanovišta. Da se ne lažemo, i sam tvrdim da je Majkl Džordan najveći ikada, ali mnogo ostalih teorema ne drži vodu. Košarka je danas atraktivnija i fluidnija nego što je ikada bila, i ovo zasigurno vredi kada pričamo o elitnim profesionalnim rangovima. Postoje, naravno, diskusije o ukusima, ali je li nekad stvarno bilo bolje? Ko bi to smeo apriori da potpiše?

Ipak, založio bih se za to da je jedna stvar pre zaista bila bolja – to je koledž košarka. Naišao nam je mart, i počinje univerzitetski turnir u Americi, jedan od ključnih događaja u košarkaškom kalendaru. „Martovsko ludilo“, kako ga narod inače naziva, uvek izazove veliku pažnju svih ljubitelja igre pod obručima. I taj turnir već dugo nije ono što je nekad bio.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price