Filip Lam
Sport

Zašto ne verujem u fudbalske snove Saudijske Arabije

Fudbalska kultura je neodvojiva od dostojanstva

Filip Lam Filip Lam / SVEN HOPPE / AFP / Profimedia
dec 08 2023, 13:12

Podeli

Saudijska Arabija je bogata novcem i ambicijama. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman stalno ponavlja da će njegova zemlja biti u kulturnom pogledu “nova Evropa” za deset godina. Fudbal je važan deo te strategije. On želi da ima fudbalsko takmičenje kompetitivno sa Ligom šampiona. I zato je odlučio da uloži ogroman novac u igrače koji su svoje ime i status velikih zvezda izgradili u Evropi. Ronaldo, Nejmar i Benzema sada igraju za ludačke plate u Saudijskoj Arabiji. Drugi veliki igrači koji su prebacili tridesetu im u toj ligi prave društvo.

Posao oko Mundijala 2034. godine je takođe završen i Saudijska Arabija biće domaćin tog takmičenja. Novi glavni sponzor FIFA dolazi iz Saudijske Arabije, što je takođe indikativan faktor. Da bi neko dobio organizaciji Mundijala, mora da bude u stanju da ga priušti; Katar je potrošio više od 200 milijardi dolara na Svetsko prvenstvo 2022. Za 11 godina, sa 48, umesto 32 reprezentacije, troškovi mogu da budu samo mnogo veći.

Čitava ova priča zapravo zvuči mnogo poznato. Pre dobrih desetak godina, jedna druga zemlja je pokušala da ostvari svoje geopolitičke interese preko fudbala. Kada se vratimo u taj trenutak u istoriji, možemo da vidimo Kinu kako kupuje igrače u poznom periodu karijere za enormne sume novca, a baš u to vreme i Si Đinping je želeo da Komunistička partija Kine kao jedan od svojih dugoročnih ciljeva postavi organizaciju Svetskog prvenstva.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price