Zvezda i Čukarički u evropskoj predigri
Sport

Srpski klubovi u Evropi: Pazi šta želiš, možda ti se ostvari

Posle pet sezona na mlazni pogon u Evropi, srpski klubovi udarili su u zid realnosti. Iza njega je potpuno promenjen koncept najjačeg evropskog takmičenja...

Zvezda i Čukarički u evropskoj predigri Zvezda i Čukarički u evropskoj predigri / Dusan Milenkovic / ATA Images / Profimedia
sep 18 2023, 10:36

Podeli

Možda Ezopova basna o starcu koji priziva smrt, pa se pokaje, nije toliko poznata kao one o cvrčku i mravu, kornjači i zecu, vuku u jagnjećoj koži ili dečaku koji je vikao: “Vuk!”, ali siguran sam da vam je dobro poznata njena pouka.

Pre samo dve jeseni odbrojavanje je počelo. Posle šoka sa Sheriffom Zvezda je ubacila u petu brzinu i do kraja jeseni u Europa League pometlala rivale, sakupila pet pobeda, dva remija i jedan poraz, osvojila prvo mesto u pristojno snažnoj grupi i obezbedila direktno mestou osmini finala. Partizan je u kvalifikacijama za Conference League izbacio predstavnike Rusije i Portugala, a zatim prošao kroz grupu.

Već tada je bilo jasno da je posle pet vezanih dobrih sezona Srbija uspela nezamislivo – da uđe u evropskih top 15 i automatski dobije drugo mesto u kvalifikacijama za UCL i peto mesto u Evropi. Neočekivano dobri rezultati, krunisani u februaru 2022, kad je Partizan tukao prašku Spartu kod kuće i na strani, omogućili su da ne stane na tome, već se probije sve do 11. mesta.

Dva srpska velikana su kao vredni mravi pet godina skupljali bodove, po triput u tom periodu stigli do proleća, dvocifren broj puta izbacili po UEFA kriterijumima bolje od sebe (da o skupljima i ne govorimo) i ostvarili neke zaista fascinantne rezultate, od kojih je svakako najveći pobeda Zvezde nad Liverpoolom, koji ide ka tituli prvaka Evrope.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price