Zvezda i Čukarički u evropskoj predigri
Sport

Srpski klubovi u Evropi: Pazi šta želiš, možda ti se ostvari

Posle pet sezona na mlazni pogon u Evropi, srpski klubovi udarili su u zid realnosti. Iza njega je potpuno promenjen koncept najjačeg evropskog takmičenja...

Zvezda i Čukarički u evropskoj predigri Zvezda i Čukarički u evropskoj predigri / Dusan Milenkovic / ATA Images / Profimedia
sep 18 2023, 10:36

Podeli

Možda Ezopova basna o starcu koji priziva smrt, pa se pokaje, nije toliko poznata kao one o cvrčku i mravu, kornjači i zecu, vuku u jagnjećoj koži ili dečaku koji je vikao: “Vuk!”, ali siguran sam da vam je dobro poznata njena pouka.

Pre samo dve jeseni odbrojavanje je počelo. Posle šoka sa Sheriffom Zvezda je ubacila u petu brzinu i do kraja jeseni u Europa League pometlala rivale, sakupila pet pobeda, dva remija i jedan poraz, osvojila prvo mesto u pristojno snažnoj grupi i obezbedila direktno mestou osmini finala. Partizan je u kvalifikacijama za Conference League izbacio predstavnike Rusije i Portugala, a zatim prošao kroz grupu.

Već tada je bilo jasno da je posle pet vezanih dobrih sezona Srbija uspela nezamislivo – da uđe u evropskih top 15 i automatski dobije drugo mesto u kvalifikacijama za UCL i peto mesto u Evropi. Neočekivano dobri rezultati, krunisani u februaru 2022, kad je Partizan tukao prašku Spartu kod kuće i na strani, omogućili su da ne stane na tome, već se probije sve do 11. mesta.

Dva srpska velikana su kao vredni mravi pet godina skupljali bodove, po triput u tom periodu stigli do proleća, dvocifren broj puta izbacili po UEFA kriterijumima bolje od sebe (da o skupljima i ne govorimo) i ostvarili neke zaista fascinantne rezultate, od kojih je svakako najveći pobeda Zvezde nad Liverpoolom, koji ide ka tituli prvaka Evrope.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price