Sport

Sergej ima plan

U dijelu javnosti koji je selektora Barbareza prizivao na klupu BiH, dobio je apsolutnu podršku. U onom drugom, njegovi potezi viđeni su samo kao potvrda da je neiskusni naivac. A selekcija čeka duže na pobjedu od Andore, San Marina, Lihtenštajna...

/ Ilustracija VP / Profimedia
okt 14 2024, 11:34

Podeli

U nedjelju je igrana jedna od najvažnijih utakmica evropskog fudbala. Nakon što je samo tri dana ranije Lihtenštajn na svom terenu u prijateljskom dvoboju savladao Hong Kong i tako prekinuo seriju od 42 uzastopne utakmice bez pobjede, najduži kojeg je imala jedna evropska reprezentacija. Odnosno, najduži od kada ih je u septembru San Marino savladao u okviru Lige nacija i tako prekinio svoj nevjerovatni niz od 141 utakmice bez pobjede.

Izbacilo je to na vrh liste najneuspješnijih evropskih reprezentacija u nizu Andoru, koja je na pobjedu čekala više od dvije godine i čitavih dvadeset utakmica. Zato su u goste pozvali upravo San Marino, koji je uz to na teren poslao najmlađu ekipu u istoriji svoje zemlje – samo je jedan igrač imao preko 23 godine.

Olakšalo je to put Andorcima, koji su svoje malobrojne navijače razveselili i prekinuli crni niz, prebacivši neugodnu titulu ekipe sa najgorim nizom u Evropi na prvog sljedećeg.

Možete li pogoditi koja je to reprezentacija?

Tačno prije godinu dana – 13. septembra 2023. – fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovala je upravo u Lihtenštajnu. Tadašnji selektor Savo Milošević na teren Rheinpark Stadiona u Vaduzu poslao je najbolju ekipu koju je imao, a Amar Rahmanović i Miroslav Stevanović donijeli su mu prvu – ispostaviti će se i jedinu – pobjedu na klupi Bosne i Hercegovine.

Tri stotine i šezdeset šest dana i malo manje od osam stotina i pedeset minuta fudbala kasnije – sve sa sudijskom nadoknadom – Bosna i Hercegovina i dalje ne zna za pobjedu. Tri dana nakon Vaduza razmontirao ih je Portugal (0-5), onda su se obrukali u Luksemburgu (1-4), izgubili i od Slovačke (1-2), pa u play-offu i od ratom napaćene Ukrajine (1-2) prije nego će novu eru s novim selektorom započeti prijateljskim porazima od Engleske (0-3) i Italije (0-1).

U Ligi nacija, koja je počela prošlog mjeseca, izgubili su i u Eindhovenu od Nizozemske (2-5) i Zenici od Njemačke (1-2), a između te dvije utakmice smjestili remi s Mađarima (0-0).

Dakle, da ponovimo, San Marino je dobio Lihtenštajn, a Lihtenštajn Hong Kong – a prije njih u Ligi nacija slavio je i Gibraltar i prekinuo svoju seriju od 14 utakmica bez poraza – pa je i Andora morala u nedjelju dobiti San Marino da prekine svoj niz utakmica bez pobjede.

I titulu evropske reprezentacije sa najdužim nizom bez pobjede prepusti – Bosni i Hercegovini.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price