Čeferin i balkanska veza u UEFA
Sport

Regionalna liga je moguća. I neophodna

Ali ova priča nije to što mislite...

Čeferin i balkanska veza u UEFA Čeferin i balkanska veza u UEFA / Andres Gongora / PRESSINPHOTO / imago sportfotodienst
mar 19 2024, 12:05

Podeli

Kada je u decembru Evropski sud pravde (ECJ) doneo tri sportske presude u paketu, mediji i javnost u najvećim državama na kontinentu težište su u potpunosti bacili na priču o Superleague, i borbu koja će zasigurno trajati još godinama, jer se na njoj prelama finansijska budućnost najpopularnijeg sporta.

Druga presuda izrečena tog dana je, međutim, za nas mnogo interesantnija. Kao što sam odmah po saopštavanju detaljno objasnio, presuda je doneta na osnovu situacije u klizanju, ali se automatski odnosi i na sve ostale sportove, a njena suština je – svetska, kontinentalna ili nacionalna federacija nemaju pravo da spreče organizovanje paralelnih takmičenja, jer time nanosi štetu i spustava sportiste (ne mogu da ostvaruju najbolje rezultate) i publiku (ne može da uživa u takmičenjima najboljih).

Ove odredbe u potpunosti su potvrdile da je sistematsko sprečavanje regionalnih takmičenja, koje UEFA sprovodi već decenijama, nelegalno i štetno po one od kojih međunarodni fudbal živi. Takvo stanje potrebno je što pre promeniti, da bi se jaz umanjio i šteta stavila pod kontrolu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price