Rupert Mardok
Sport

Odlazak oca modernog fudbala

Niko vam nikad neće reći da je Rupert Murdoch čovek od ukusa i stila, mnogi će njegov uticaj oceniti negativnim. Ali je fudbal učinio boljim

Rupert Mardok Rupert Mardok / ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia
sep 26 2023, 05:00

Podeli

Koga smatrate ocem modernog fudbala?

Mnogi će verovatno pomisliti na Pepa ili Bielsu, drugi na Kloppa i Rangnicka, treći će otići malo dalje, do Michelsa i Cruyffa. Neko bi čak u priču mogao da ubaci Sacchija ili čak Wengera.

I svi će imati dobre argumente. Ali neće biti u pravu. Stvarni otac modernog fudbala je čovek koji je jedan sport u očiglednoj krizi pretvorio u perjanicu entertainment industrije, uveo ga u domove u svakom kutku sveta, i omogućio to da danas milioni dece po Evropi nose dresove klubova iz Riyadha i sa Floride.

Niko vam nikad neće reći da je Rupert Murdoch čovek od ukusa i stila, mnogi će njegov uticaj na mnoge oblasti života smatrati negativnim. Ono što niko ne može poreći, to je da je ovaj potomak škotskih emigranata ključno doprineo da se najlepša igra pomeri na sasvim drugu ravan i stvorio uslove za taktičku i analitičku revoluciju u kojima uživamo.

Ulaganjem za to vreme nezamislivog novca u prava na prvih pet godina Premier lige (1992–1997), Murdoch je pomogao da se elitni klubovi na Ostrvu stabilizuju posle 15 godina rollercoastera, koji ih je najpre vodio do vrha, a zatim do dna. Standardima prenosa koje je postavio naterao je TV kompanije na svim krajevima sveta da prate ili rizikuju da izgube publiku. Povećanjem ugovora u daljim sezonama (a njegov SkySports prenosi PL bez prekida od osnivanja) dao je šansu engleskim klubovima da najpre pariraju Italijanima i Špancima, a onda se i odlepe od njih.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price