Podeljeni Mostar
Sport

Najvažniji derbi podijeljenog Mostara, grada koji mrzi činjenice

Šta će finale Kupa BiH, između Zrinjskog i Veleža, doneti jednom gradu? I treba li išta da mu donese?

Podeljeni Mostar Podeljeni Mostar / Ilustracija Velike priče
мај 17 2023, 12:29

Podeli

Danas će, dakle u srijedu, sedamnaestoga svibnja dvije tisuće dvadeset i treće godine, prvi put u svojoj modernoj povijesti, nogometaši Zrinjskog igrati protiv gradskog rivala Veleža međusobnu utakmicu za jedan pokal, onaj koji će pripasti pobjedniku Kupa Bosne i Hercegovine. Danas će, u isto to vrijeme, dakle u srijedu, sedamnaestoga maja dvije hiljade dvadeset i treće godine, prvi put u svojoj modernoj historiji fudbaleri Veleža igrati protiv gradskog rivala Zrinjskog međusobnu utakmicu za jedan pehar, onaj koji će pripasti pobjedniku Kupa Bosne i Hercegovine.

U teoriji, prije svega onoj sportskoj, ali i kada su generalne društvene prilike u Mostaru u pitanju, najvažnija je to međusobna utakmica koju će dva mostarska kluba odigrati u postratno vrijeme. Ili barem najvažnija od one prve koju su odigrali 2000., također na neutralnom terenu, tada u Sarajevu, a sada u Zenici.

Ali hoće li Mostaru donijeti išta osim još jednog pehara? I treba li uopšte nogometna ili fudbalska utakmica i donijeti išta osim sportskog rezultata i pehara?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price