Crvena zvezda - Fiorentina, 1957.
Sport

Firentinski sonet koji je promenio Zvezdinu istoriju

Zaboravljeno polufinale KEŠ-a Crvene zvezde i Fiorentine i prijateljski susret 66 godina kasnije

Crvena zvezda - Fiorentina, 1957. Crvena zvezda – Fiorentina, 1957. / Ilustracija Velike priče
jul 29 2023, 12:36

Podeli

Izgledalo je natprirodno. I da nije bila prijateljska utakmica i da domaćin nije imao četiri gola prednosti pre toga, neko bi već zgazio na loptu i pogledao u nebo. Da osmotri. Da oslušne. Da ne poveruje svojim očima. Metež oblaka i nezadrživi žamor koji prelazi u tupu tišinu straha. Nije to smireno disanje, to su prazna pluća i pune zenice. Kao kada u brdima Mareme iskusni lovci naciljaju divlju svinju. Cinghiale.

A onda je samo počelo da svetli. Nekontrolisano. Kao da je neko na pola presekao kantar i otresao ga o betonski pločnik neba, da se vrti i tandrče i sija, pa da se svakim zrakom na drugačiji način spoji sa zemljom.

„Svi su gledali zaprepašćeno“, rekao je novinarima posle utakmice smireni odbrambeni fudbaler Fiorentine. Kao da je sve u redu. Kao da se i sam nije oduzeo od straha. „Bili smo zapanjeni. Nikada ranije nismo videli ništa slično. Šokirani, da, to je prava reč“.

Bio je 27. oktobar 1954. godine, kada je na stadionu u Firenci domaći tim vodio 6:2 u prijateljskoj utakmici protiv Pistoiese. U bogatoj istoriji firentinskog fudbalskog igrališta, ostaće taj datum zabeležen kao prvi NLO prekid fudbalske utakmice. I biće u italijanskom fudbalu mnogo verzija raznih događaja, ali će se prisutni te večeri u grobove zaklinjati u tu, jednu istu verziju priče.

Verziju po kojoj bi vanzemaljci zaista mogli da postoje. Dok se ne dokaže suprotno.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price