Godišnji odmor i FOMO
Psihologija

Zašto imamo grižu savesti zbog odlaska na godišnji odmor?

Razmišljajući praktično, mi smo svesni da godišnji odmor ima brojne benefite po naše psihičko i fizičko zdravlje. Međutim, emotivni deo naše ličnosti nam nameće da ne možemo da prestanemo da osećamo krivicu

Godišnji odmor i FOMO Godišnji odmor i FOMO / Freepik/Velike priče
avg 10 2023, 05:00

Podeli

Nedavno sam pročitala da je Elon Musk rekao kako vas odmor može ubiti („Vacation will kill you“). Nisam bila u potpunosti sigurna koliko bukvalno ova rečenica može da se shvati, međutim čitajući odlomke iz njegove autorizovane biografije shvatila sam da je zaista tako mislio. Zapravo, na odmor nikada nije išao jer veruje da je odlazak na godišnji odmor gubitak vremena. I zaista, nije Musk jedini koji tako razmišlja, jer prema istraživanju softverske kompanije Kimble Applications, 14 odsto ispitanika je smatralo da nekorišćenje godišnjeg odmora u potpunosti povećava njihovu mogućnost za napredovanje.

Uprkos činjenici da je sve više kompanija fokusirano na radnu kulturu usmerenu na rezultat, odnosno da im više nije važno koliko vremena zaposleni provode u kancelariji već koliki profit na kraju donose, mnogi ipak i dalje veruju da odlazak na odmor može ugroziti njihovo promovisanje, čak i njihovu karijeru.

Shodno tome nije iznenađujuće što skoro 56 odsto Amerikanaca provodi svoj odmor radno. To su one scene kada vidite na plaži nekog kako sedi za svojim laptopom i nešto piše i prvi utisak često govori da ta osoba želi da se oseća važnim, ili da se pokaže kako je neverovatno zauzet/zauzeta, ili pak postavljamo pitanje da li je moguće da neko nije u stanju da se na nekoliko dana odvoji od svog radnog stola i poslovnih mejlova.

Pa, postoji nešto što se zove griža savesti izazvana odmorom, odnosno „vacation guilt“.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price