Ljubav i matematika
Psihologija

Kako matematika može da spase vezu

Džon Gotman, američki psiholog i možda najveći kalkulator romantike na svetu, tvrdi da mu je dovoljno da 15 minuta posmatra par, provede 45 minuta premotavajući video-snimak, i analizira niz jednačina koje ukazuju šta partneri treba da urade da bi njihova veza funkcionisala

Ljubav i matematika Na prelomnoj sedmoj godini najčešće stradaju brakovi / Ilustracija: Valeria Aksakova
mar 20 2023, 11:56

Podeli

Najčešće, sve što možete da učinite u ljubavi jeste da popravite način na koji ste poremetili stvar.

To je zato što čak i najbolji partneri mogu da propuste ono malo prilika da budu povezani sve vreme. Ili najmanje 75 odsto vremena, koliko je potrebno za jednu zdravu vezu, kaže Džon Gotman, američki psiholog, profesor emeritus psihologije na Univerzitetu Vašington. On je možda najveći kalkulator romantike na svetu. Da, matematika može da spase ljubav.

Gotman je pre mnogo vremena otkrio formulu „kako sačuvati dobru vezu“ – parovi moraju da ispolje pet sekundi pozitivnih emocija za svaku sekundu negativne emocije koja ispliva tokom svađe. To je zato što su negativne emocije mnogo snažnije, i daleko više mogu da oštete vezu nego što pozitivne mogu da je poprave. Taj skor 5:1 u korist pozitivnih emocija predstavljen je kao nešto najbliže aksiomu psihologije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price