Ruski logori na teritoriji Ukrajine
Pronađeno u prevodu

Rusija ima nove gulage

I ovaj sistem je (kao i sovjetski gulag) haotičan. Ljudi su osuđeni bez suđenja. Njihova dokumenta su izgubljena. Njihovi rođaci ne dobijaju nikakve informacije o njima i ne mogu da ih pronađu ili kontaktiraju

Ruski logori na teritoriji Ukrajine Ruski logori na teritoriji Ukrajine / SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
avg 11 2023, 05:00

Podeli

Tekst koji je objavio The Atlantic za Velike priče priredila je Jelena Luković.

Godine 1978, Bogdan Klimčak napustio je Sovjetski Savez i zatražio politički azil u Iranu. Rođen je u blizini Ljvova, u ukrajinskoj porodici, koja je 1949. deportovana u Habarovsk, na ruskom Dalekom istoku, nakon hapšenja njegovog brata zbog „ukrajinskog nacionalizma“.

Ali nije se zaustavilo samo na bratu. Klimčak je 1957. uhapšen zbog „antisovjetske agitacije“, i nakon puštanja na slobodu ostao je pod stalnom prismotrom. Nakon što je pobegao preko granice i pošto su ga Iranci vratili, završio je u logoru imena Perm-36, jednom od poslednjih velikih političkih zatvora u Sovjetskom Savezu. Tu je ostao sve do 1990. godine, kao jedan od poslednjih sovjetskih političkih zatvorenika.

Tri decenije otkako je Klimčak oslobođen, dogodilo se štošta – Perm-36 je postao uspešan muzej i mesto sećanja, primajući desetine hiljada posetilaca, uključujući grupe školaraca svake godine. Onda je 2014. muzej ugašen. Ruski bivši zatvorenici i istoričari objavljivali su memoare i istorije Gulaga, održavali konferencije, pravili izložbe, snimali dokumentarne filmove. Poslednjih godina, njihove organizacije su zabranjene a njihovi lideri prognani ili ignorisani.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price