Istorija Politika

Ubistvo ambasadora Vladimira Rolovića: Specijalni izveštaj iz tajnih arhiva, 52 godine kasnije

Tajna veza Maksa Luburića, Tuđmana i dželata Mustafe Golubića koja je dovela do raspada Jugoslavije. I kakve veze sa tim imaju današnji kriminalni klanovi?

Ilustracija VP
apr 06 2023, 07:00

Podeli

Vrlo je moguće da je raspad Jugoslavije počeo 7. aprila 1971. godine u ambasadi SFR Jugoslavije.

Tog dana su dvojica ustaških terorista ušli u diplomatsko predstavništvo tadašnje države i ubili ambasadora Vladimira Rolovića.

Svojevremeno je hrvatski istoričar Hrvoje Klasić izneo tezu da je „Rolović ubijen da bi se razbila Jugoslavija”, a kad se pogledaju sve činjenice i događaji koji su prethodili i usledili nakon tog zločina, pokazuje se da u toj tvrdnji ima više istine nego mita.

Rolović je inteligentan, seriozan, smiren i vredan – tako ga je opisivala tih godina CIA stavljajući ga na visoko 46. mesto najvažnijih ljudi u Titovom okruženju. Taj dokument o njemu iz 1954. godine, u kojem se kaže da svako imenovanje, angažovanje i razrešenje agenata u inostranstvu mora da prođe kroz Rolovićeve ruke, postao je javno dostupan tek 2007. godine

Ubistvo Rolovića je zapravo prvorazredni istorijski događaj kroz koji se prelama uticaj čelnika Nezavisne države Hrvatske i krvnika iz Jasenovca na raspad SFR Jugoslavije. Kroz taj događaj, videće se i veza delova Udbe i Titovih bliskih saradnika sa zagovornicima istorijskog pomirenja ustaša i partizana koje je i dovelo do raspada Jugoslavije 1991. godine. A posebno, sa druge strane, kroz atentat na Rolovića vidi se uspostavljanje odreda smrti koji su decenijama kasnije evoluirali u jedan od najvećih kriminalnih klanova u Evropi koji se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike.

Ali, da krenemo redom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price