Istorija Politika

Ubistvo ambasadora Vladimira Rolovića: Specijalni izveštaj iz tajnih arhiva, 52 godine kasnije

Tajna veza Maksa Luburića, Tuđmana i dželata Mustafe Golubića koja je dovela do raspada Jugoslavije. I kakve veze sa tim imaju današnji kriminalni klanovi?

Ilustracija VP
apr 06 2023, 07:00

Podeli

Vrlo je moguće da je raspad Jugoslavije počeo 7. aprila 1971. godine u ambasadi SFR Jugoslavije.

Tog dana su dvojica ustaških terorista ušli u diplomatsko predstavništvo tadašnje države i ubili ambasadora Vladimira Rolovića.

Svojevremeno je hrvatski istoričar Hrvoje Klasić izneo tezu da je „Rolović ubijen da bi se razbila Jugoslavija”, a kad se pogledaju sve činjenice i događaji koji su prethodili i usledili nakon tog zločina, pokazuje se da u toj tvrdnji ima više istine nego mita.

Rolović je inteligentan, seriozan, smiren i vredan – tako ga je opisivala tih godina CIA stavljajući ga na visoko 46. mesto najvažnijih ljudi u Titovom okruženju. Taj dokument o njemu iz 1954. godine, u kojem se kaže da svako imenovanje, angažovanje i razrešenje agenata u inostranstvu mora da prođe kroz Rolovićeve ruke, postao je javno dostupan tek 2007. godine

Ubistvo Rolovića je zapravo prvorazredni istorijski događaj kroz koji se prelama uticaj čelnika Nezavisne države Hrvatske i krvnika iz Jasenovca na raspad SFR Jugoslavije. Kroz taj događaj, videće se i veza delova Udbe i Titovih bliskih saradnika sa zagovornicima istorijskog pomirenja ustaša i partizana koje je i dovelo do raspada Jugoslavije 1991. godine. A posebno, sa druge strane, kroz atentat na Rolovića vidi se uspostavljanje odreda smrti koji su decenijama kasnije evoluirali u jedan od najvećih kriminalnih klanova u Evropi koji se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike.

Ali, da krenemo redom.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price