Politika

Ako ti je nešto nejasno, slušaj šta kaže Vulin

Zašto “Svesrpski sabor” nije bio skup srpskih nacionalista

/ Borislav Zdrinja / ATA Images / Profimedia
jun 18 2024, 05:00

Podeli

Na Vidovdanskom saboru 1992. koji je organizovala opozicija ponuđeno je novo društveno-političko uređenje Srbije nakon odlaska Miloševića sa vlasti. Umesto njegove postkomunističke republike ponuđena je ustavna, parlamentarna, monarhija. Sabor je organizovala demokratska, ali prozapadna desnica. Crkva je imala bitnu ulogu u tim dešavanjima, u Beograd je stigao princ Aleksandar Karađorđević, dok su studenti Beogradskog univerziteta takođe u velikoj meri podržali Sabor. Glavne saboraške partije bile su SPO Vuka Draškovića i DSS (stara) Vojislava Koštunice. To je bila okosnica opozicione koalicije DEPOS koju su podržavali i viđeniji nestranački intelektualci. Van saboraške opozicije ostala je DS, jer Dragoljub Mićunović i Zoran Đinđić nisu hteli u DEPOS.

Ovaj Vučićev Svesrpski sabor nije ponudio novi tip društveno-političkog uređenja, ali je možda ipak moglo da se naglasi (kako bi se odagnale sumnje) da je interes srpskog naroda da živi u ustavnim, parlamentarnim, republikama. I ma koliko nekome to bilo izlišno, možda je ipak trebalo naglasiti da su i Republika Srbija i Republika Srpska opredeljene čvrsto za višepartijski sistem, pluralizam mišljenja, slobodu medija i vladavinu prava. Bez toga reči “sloboda” i “jedinstvo” više podsećaju na imena sportskih klubova kakva su se nadevala u vreme komunizma kad je, realno, bilo mnogo više ćirilice u javnom prostoru. Dok danas na potrebu očuvanja ćirilice apeluju udarni Vučićevi mediji koji su uglavnom na latinici (sem “Politike” koja potiče iz prve, monarhističke Jugoslavije i “Večernjih novosti” koje potiču iz komunizma, i još ponekog izuzetka).

Sabor nije bio pompezni osnivački skup više puta najavljenog Vučićevog pokreta za narod i državu, koji je na mala vrata napravljen kroz jedinstvenu zavetničku listu za lokalne i beogradske izbore. I kao što je Vučić povodom dilema oko rekonstrukcije Trga republike u Beogradu (kao nema zelenila), rekao da se mora praviti razlika između parka i trga, tako i ovde nije lako napraviti razliku između mitinga i sabora. Na sabor ne bi trebalo da se neko “dovodi”. Iako je ovo politika, princip dobrovoljnosti bi trebalo da bude isti kao kod Sabora trubača u Guči.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price