Politika

Ne, zaista ne postoje dve Srbije. Postoji pet Srbija…

Dosta dugo se bavimo pitanjem normalizacije odnosa između, kako se to poslovično kaže, Beograda i Prištine. Jednako važno, ako ne i važnije, jeste pitanje normalizacije odnosa unutar Srbije između različitih Srbija

апр 16 2023, 06:00

Podeli

Da li je mit o dve Srbije nestao i da li je to dobra vest ili loša vest? Kada pogledam u Retrovizor (kao što je nekada radio Ljubomir Živkov), rekao bih da je mit o dve Srbije nestao već u noći između 5. i 6. oktobra. Ipak, podela na dve Srbije se održavala po inerciji u našim razmišljanjima, javnoj debati i etiketiranju dok se segmentacija građana u Srbiji spontano usložnjavala prateći promene u društvu i našim životima.

Mislim da smo se kao građani Srbije u periodu nakon demokratskih promena 2000. godine postepeno podelili u pet grupa prema našim (a)političkim stavovima. Postojanje većeg broja grupa verovatno nije dobro za stvaranje mitova zato što otežava uspostavljanje crno-bele podele na Nas i Njih. Iz tog razloga podela na više grupa može da ima veći potencijal za porođajne muke sa demokratijom u našem društvu.

Kako su nastale dve Srbije?

Ovo je jedna od priča koja pokušava da osmisli prošlost i kako smo se menjali u prethodnim decenijama. Ona je subjektivna i ne mora biti istinita. Zato su moguće, čak i poželjne, i drugačije interpretacije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price