Politika

Može li se u politici biti “protiv svih”?

Na lokalnim izborima u Podgorici nije se desilo ništa epohalno, ali jeste nešto što bi moglo da promijeni budućnost shvatanja politike na ovim prostorima

/ Roman Samborskyi / Stock Budget / Profimedia
okt 14 2024, 05:10

Podeli

Pad interesovanja regionalnih medija za političku situaciju u Crnoj Gori najbolji je dokaz da su se prilike u zemlji stabilizovale do krajnje mjere. Čak ni domaći mediji, koji poslovično kubure sa sadržajem te pokušavaju izvući dramu i intrigu iz svakog pojedinačnog događaja, ne uspijevaju održati niti jednu političku temu u žiži duže od par sati.

Iako je postojala nada da će izbori u Podgorici, održani 29. septembra, donijeti taj jeftini način širenja tenzija i probuditi interesovanje za svaki novi medijski naslov, oni se sada čine dalekim, arhiviranim, nebitnim. A nije da se nije pokušalo – odmah nakon objavljivanja rezultata krenulo se u licitiranje – da li je ovo uvod u pad vlade? Istina, stranke koje čine vladu nemaju većinu, ali većinu nemaju ni oni koji čine parlamentarnu opoziciju, jer su i jednima i drugima potrebni odbornici koji u ovom trenutku u državnom parlamentu nisu ni vlast, ni opozicija.

Drugi pokušaj pravljenja drame tamo gdje joj mjesto nije jesu panični i slavodobitni naslovi, čiji ton zavisi isključivo od partijske pripadnosti medija, jer se ta pripadnost odavno i ne krije. Suština tih naslova je u “povratku DPS-a”, uprkos tome što se ništa novo nije desilo, jer je DPS pojedinačno najsnažnija partija sve ovo vrijeme. Istovremeno, oni nemaju dovoljan koalicioni kapacitet koji bi im omogućio formiranje ikakve funkcionalne vlasti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price