Politika

Istina o usponu Slobodana Miloševića: Kako je sve počelo

Tajna Bohinjskog jezera i priča o mentorima koji su mu vrlo brzo postali neprijatelji

BOHINJ – Gornji red sleva nadesno: Nebojša Dragosavac, Sloba, Vlada Neoričić, Čavoški. Donji red, drugi slijeva Špiro Galović. Milošević i Čavoški grle Neoričića / Arhiva Špire Galovića i Darka Hudelista
mar 12 2024, 08:57

Podeli

Tijekom svoga petogodišnjeg boravka u Beogradu, u decembru 2006, upoznao sam se s nekadašnjim vrsnim novinarom (bio je glavni urednik beogradskog Studenta, 1962-1963) i vrlo istaknutim srpskim političarom, Špirom Galovićem. Jedan naš zajednički znanac rekao mu je da sam u Beogradu, da radim na velikoj knjizi o raspadu Jugoslavije, da me, među ostalim, zanima i Slobodan Milošević, te da bih se volio s njim upoznati i malo opširnije porazgovarati o temama koje me interesiraju.

Galović se ljubazno odazvao na moju inicijativu, ugostio me je u svom domu na Voždovcu (i to nekoliko puta, u razdoblju 2006-2008) i dao mi jedno vrlo vrijedno svjedočanstvo o svom nekadašnjem drugu, prijatelju i kolegi, ali – u vremenu 8. sjednice CK SK Srbije, u i nakon septembra 1987 – i ljutom, nemilosrdnom političkom neprijatelju, Slobodanu Miloševiću.

Uza sve ostalo, Galović mi je dao i nekoliko vrlo atraktivnih (dosad nikada objavljenih) fotografija mladog Slobodana Miloševića (u društvu s njegovim studentskim kolegama i kolegicama iz Beograda), nastalih na seminaru društveno-politički angažiranih studenata Beogradskoga univerziteta u Bohinju, u SR Sloveniji, 11-24. avgusta 1962. Dakle, samo nekoliko dana nakon što se, u rodnoj Crnoj Gori, u Uvaču, u Ljevorečkim Tuzima, ubio Slobodanov otac Svetozar. (Kao što znamo, Svetozar Milošević je sebi oduzeo život hicem iz pištolja u subotu, na Ilindan, 2. avgusta 1962).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price