Kako da izgradite dobar život Podcast

Zašto se plašim sreće?

Da li je strah od sreće nemogućnost da prihvatimo loše stvari koje su neminovne, odgovara 29. epizoda podkasta "Kako da izgradite dobar život"

/ Image by storyset on Freepik
нов 11 2023, 05:00

Podeli

Čula sam nedavno zanimljivu priču. Osoba je ceo dan provela dobro, bila je baš zadovoljna tog dana. A onda je uveče počela da razmišlja o tome koliko je srećna pa se zabrinula da li je sve u redu jer sve je previše dobro da bi bilo istinito, šta ako se sada nešto loše desi…

Zvuči čudno da se neko plaši sreće, ali postoje razlozi za to, a o tome razgovaramo sa psihoterapeutknjom Ivom Branković u 29. epizodi podkasta “Kako da izgradite dobar život”.

Mi imamo izraze “nemoj mnogo da se smeješ, plakaćeš” ili “kad ti je sve potaman, stavi kamenčić u cipelu”. Zašto se javlja strah od sreće? Da li je razlog previše loših stvari koje su se nekome desile u prošlosti?

Postoji termin čerofobija i on označava strah od sreće. Kako izgleda strah od sreće i kako se ponaša osoba koja se uplaši kada joj sve dobro ide?

Život čine dobre i loše stvari. Da li je strah od sreće nemogućnost da prihvatimo loše stvari koje su neminovne u životu, isto kao i dobre i negativne emocije?

Da li mi onda “prizivamo” loše stvari ako smo stalno u strahu šta bi moglo da se desi sledeće ako nam je sada dobro?

I koliko ovaj strah ima veze sa načinom preživljavanja? Da li nas doza opreza i straha sprema na ono što dolazi, pa i na to loše što bi moglo da se desi nekada?

Podkast daje odgovor na pitanje kako se osloboditi ovog straha i opustiti se u trenucima kada stvari idu dobro.

Podkast “Kako da izgradite dobar život” možete slušati na svim platformama – Spotify, Deezer, Podcast.rs, Apple Podcast, YouTube – ili na sajtu Velikeprice.com.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price