Podkast Kako da izgradite dobar život
Kako da izgradite dobar život Podcast

Kolektivna trauma posle “Ribnikara” i Mladenovca

Jedanaesta epizoda podkasta "Kako da izgradite dobar život" bavi se pitanjem kako dalje i kako se isceljuje kolektivna trauma

Podkast Kako da izgradite dobar život Dobar život / Ilustracija/Velike priče
мај 20 2023, 05:00

Podeli

Posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i Mladenovcu naše društvo se suočilo sa jednim ogromnim šokom, bolom i traumom, a neki stručnjaci su ovo stanje nazvali kolektivnom traumom.

Šta je kolektivna trauma i kako se ona leči tema je jedanaeste, i po svemu neobične epizode podkasta “Kako da izgradite dobar život” u odnosu na teme o kojima smo razgovarali dosad. O ovoj teškoj temi pričala je psihoterapeutkinja Mia Popić.

Šta znači doživeti kolektivnu traumu i koji sve događaji predstavljaju kolektivnu traumu?

Mnogi ljudi su proveravali sami sa sobom da li su “normalno” reagovali i da li je sa njima sve u redu posle ovih tragičnih događaja. Zašto su se mnogi osećali kao da je vreme stalo, sa mnogo pitanja i malo odgovora?

Koja je “normalna” reakcija na kolektivnu traumu, i zašto je važno ljudima reći da je u redu kako god da se osećaju ovih dana ili ako čak nisu sigurni kako se osećaju i zašto se tako osećaju?

Nama će trebati mnogo vremena da razumemo ove događaje. U čovekovoj prirodi je da smešta događaje u okvire, dobije odgovore zašto i kako i šta dalje, da slaže stvari u svojoj glavi. Ali šta kada to ne može? Zašto nam je teško da priznamo da ne umemo da se nosimo sa ovim i da je i to u redu?

Pa kako dalje kada se desi kolektivna trauma? Kako učimo ponovo da “dišemo” i “hodamo”?

Kako se isceljuje kolektivna trauma? Koliko je vremena potrebno da “normalizujemo” svoj odnos i reakciju prema svemu što se desilo, ako je i to prava reč, i situaciji koja je sve samo ne “normalna”?

Podkast “Kako da izgradite dobar život” možete slušati na svim platformama – Spotify, Deezer, Podcast.rs, Apple Podcast – ili na sajtu Velikeprice.com.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price