PAQITOV PUT Podcast

Kakve veze imaju Japanci sa (hrvatskom) nacionalnom kuhinjom?

Nova epizoda serijala "Paqitov put" vodi nas u Zagreb...

/ Ilustracija VP
мар 18 2024, 12:03

Podeli

Serijal „Paqitov put“ koji u produkciji Velikih priča realizuje najpoznatiji food influencer na Balkanu – iako on mrzi kada ga tako predstavljaju – Pavle Branković Paqito nastavlja se zapadno od Drine i Save.

Paqito je pred objektive Velikih priča izveo gospođu Vesnu Miletić, vlasnicu i glavnu šeficu restorana „Tač“ u Zagrebu i sa njom detaljno razgovarao o svemu što čini nacionalnu kuhinju, na prefinjen način.

Taj se razgovor pretvorio u pravi pravcati podkast od dva sata, a podkast se u njegovom slučaju obično pretvori u zadovoljstvo – probao je sve što „Tač“ može da ponudi.

U „Taču“ je održavanje tradicije suština svega. A to je moguće samo uz lokalne dobavljače sa kojima sarađuje. Kada je Michelin dolazio da snimi kratak film o restoranu koji nosi njihovu zvezdu, želeli su da snime čitavu tu mrežu – i vinograd vinarije koja u „Tač“ doprema vino; i med koji medar vrca nedaleko od Zagreba; i sir koji je autohton; i riba koja je upecana na hrvatskom primorju.

Ipak, u „Taču“ ne beže od toga da na svoje lokalne sirovine primene – svetsku tehnologiju. Tako ćete u restoranu videti, recimo, japansku tehnologiju čuvanja ribe koja je probodena nečim što liči i na harpun i na koplje, ali tako da što duže stoji bude – bolja.

Da pitate stare ribare s hrvatskih ostrva da li bi tako čuvali ribu da im duže traje pre jednog veka, teško da bi vas neko odbio. Japanska ili bilo koja tehnologija, tako ne čini bilo koju kuhinju manje – svojom.

Količina vrhunske hrane koju je Paqito probao nije učinila da ne bude sav svoj. A ova epizoda i dva sata užitka u njoj su samo vaši.

Sabskrajbujte se na YouTube kanal Velikih priča, gledajte Paqitov put i pratite psihološki, sportski, spoljnopolitički i kulturni podkast!

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price