Podkast Kako da izgradite dobar život
Kako da izgradite dobar život Podcast Psihologija

Kako tehnologija utiče na naše odnose

Umesto da nas pametni uređaji približe, jer je komunikacija mnogo lakša, naši odnosi postaju površniji

Podkast Kako da izgradite dobar život Dobar život / Ilustracija/Velike priče
sep 16 2023, 05:00

Podeli

Dobro došli u drugu sezonu podkasta “Kako da izgradite dobar život” u produkciji Velikih priča. U prvoj epizodi nove sezone sa Ivom Branković, psihoterapeutkinjom, razgovaramo o tome kako tehnologija čini naše odnose sa drugim ljudima površnijim i kako može da ih upropasti.

Podkast “Kako da izgradite dobar život” možete slušati na svim platformama – Spotify, Deezer, Podcast.rs, Apple Podcast, YouTube – ili na sajtu Velikeprice.com.

Pored mnogih prednosti koje nam je omogućila, često se govori o negativnim uticajima tehnologije, pre svega mobilnih telefona i društvenih mreža, na odnose sa drugim ljudima. Pametni uređaji daju novu dimenziju komunikaciji – da li možete da zamislite život bez mobilnog telefona i društvenih mreža – međutim, umesto da nas tehnologija približi, jer je komunikacija naizgled mnogo lakša, naši odnosi postaju površniji.

Koji je najveći uticaj tehnologije na odnose među ljudima? Šta je tehnologija najviše promenila? Zašto radije skrolujemo umesto interakcije i zašto je lakše da napišemo SMS umesto da razgovaramo sa drugim ljudima?

U podkastu smo pričali o tome kako se površnost odražava na veze sa ljudima, na prijateljstva i na partnerske odnose. Kako “fabing” može da vam upropasti vezu: to je ono kada ste sa partnerom a on je neprekidno na telefonu ili ste oboje na telefonu. Kako površnost u odnosima utiče na gubljenje bliskosti što je ključno za veze i odnose.

Odgovorili smo na pitanje šta je pametno korišćenje tehnologije za dobre odnose sa ljudima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price