2PAC
Kultura

Zlato u kadu, zlato u kadru

2Pac, Makaveli, Lisejn Pariš Kruks...

2PAC 2PAC / Columbia Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia
avg 15 2023, 05:00

Podeli

Zlato u kadu. Zlato u kadru. Kako to želiš, vreli modeli. Tupakamaru.

Gleda nas sa majica mladih turbo-trep-folk zvezda, koje su u stvari haljine. Čuči u svakom drugom komentaru onih koji optužuju repere da su prodali rep. Krije se u svakoj laži onih koji bi voleli da razumeju hip-hop kulturu onoliko koliko je u stvari ne razumeju i u još goroj laži onih koji slušaju “sve”. Videli su ga, kažu, na Kostariki, naduvanog i nasmejanog. Videli su ga i na Kipru, gde redovno viđaju i druge pokojnike. Samo što on to nije, Lisejn Pariš Kruks, poznatiji kao Tupac Amaru Shakur, živi kroz ideale.

On je, kako su godine od njegovog ubistva prolazile, postao simbol za apsolutnu vrednost u hip-hopu, u čitavom muzičkom pravcu, u borbi protiv sistema ali i borbi protiv socijalne i rasne nejednakosti. Oni koji bi voleli da ga prisvoje, ne razdvajaju ga od Bigija, Kristofera Volasa koji je bio prijatelj Shakuru, a onda i smrtni neprijatelj, u sukobu koji je makar jednog od njih dvojice koštao života. Oni koje je Pac zaista inspirisao, napisali su mnoštvo priča i knjiga, a Netflix je ponudio i seriju koja delimično prikazuje ko je u stvari bio Tupac Amaru Shakur.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price