Kultura

Zašto Travis nije veći od Coldplaya?

Šta je zakazalo u klasičnoj raspodeli moći i zašto Travis, kao objektivno talentovaniji bend, nije postao popularniji?

Travis, uživo svirka na ulici u Covent Gardenu u Londonu, 18. jul 2024. / JOHN RAINFORD / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
jul 27 2024, 05:16

Podeli

Sigurno niste čuli za novi singl nekada izuzetno popularne britpop grupe Travis. “Raze the Bar” je vesela i poletna pesmica koja ima simboličku težinu za bend, njihov put i predodređenost. Prateće vokale pevaju frontmeni dva najpopularnija benda na svetu: Brendon Flauers (Killers) i Kris Martin (Coldplay). Killers su na početku svoje karijere početkom XXI veka svirali obradu pesme “Side” a i sam Cvetić tvrdi da mu je koncert Travisa u kafeu Espresso Roma u Las Vegasu 2002, bio posebno bitan.

Štaviše, na koncertu Live 8 (2005), dva benda su se konačno srela, jedni su bili na zalasku karijere a drugi u usponu. A što se Krisa Martina tiče, Coldplay je postao popularan u godini 2000, u vreme kada je Travis prodavao milione ploča i bio skoro pa nedodirljiv.

U sumraku britpopa pojavio se niz bendova koji su zaigrali na Radiohead kartu bez sklonosti ka eksperimentisanju, distorziji i avangardi. Odatle proističu i simpatični muškarci koji umeju da se snalaze u falsetu Toma Jorka, i to baš Fren Hili (Travis), svakako Kris Martin i posebice Tom Čaplin (Keane), ili donekle Snow Patrol i Starsailor. Zato se čini da je taj period smene vekova poslednja velika epoha klasične pop pesme gde se nije krila muška fražilnost, nežnost, ovlašna sociopatija, ali i prstohvat depresije i apatija.

Coldplay je vrlo brzo zauzeo Ameriku i ostao zauvek tamo kao najvažniji britanski bend. Coldplay su Englezi iz predgrađa Londona, dok su Travis Škoti. Kris Martin je sigurno na početku karijere bio vrljavi spontanko, ali je vrlo brzo ušao u brak sa Gvinet Paltrou, glumačkom zmijetinom (kako kažu kolege iz branše) što je bio jedan od najvažnijih selebriti brakova XXI veka. Fren Hili se oženio anonimnom nemačkom umetnicom i odselio se u Berlin. Uživao je veliko poštovanje Pola Makartnija, zbog čega su Hili i supruga postali vegetarijanci.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price