Kultura

To je nama naša Barbi dala

Koliko je Barbika oblikovala generacije, od toga da je optuživana da je preteča sponzoruša, pa do tvrdnji da je ikona feminizma?

Margo Robi, na evropskoj premijeri filma “Barbie”, u Londonu / Foto Wiktor Szymanowicz / AFP / Profimedia
avg 01 2023, 05:00

Podeli

Prva lutka se iščekivala euforično. Stigla je jedne zime u prvom razredu osnovne škole ali je najveće razočaranje bilo što je imala braon a ne plavu kosu kao tipična Barbi. Zaslepljujući autfit glam rok zvezde sa, naravno, mikrofonom, uz prateću šljašteću garderobu – bilo je tu i resica, i PVC materijala i ultrakratkih minića – i svi dodaci od češljića, štikli, žutih čipkastih čarapica, do prstenja sa dijamantom i minđuša, koji su pored lutke bili u kutiji i zbog čega se plakalo kad izgubiš, ublažio je prevelika očekivanja. U narednim godinama ta očekivanja, kada je Barbi lutka u pitanju, ipak nisu prestajala.

Sledeća je stigla vrlo brzo jednog prepodneva kada je banula tetka tek pristigla iz Nemačke i donela tipičnu Barbi princezu. I imala je plavu kosu. Ta je dugo bila omiljena, i to toliko da su joj se izbledele oči, oćelavila je i polomila vrat. Stizale su i narednih godina, svaki put kada se tata vraćao iz inostranstva – po jedna bi doputovala sa njim (“Da li si mi kupio Barbiku?”). Pa je onda mama kupila njenu mlađu sestru Skiperku. Sećam se svake – i kada sam je dobila i od koga i šta je imala na sebi od odeće. Ali Barbi porodica nije bila potpuna bez Kena, a postojala je posebna vrsta ljubomore na one devojčice koje su imale auto, kombi ili kuću za Barbiku.

Ipak nisu sve devojčice bile tako “razmažene” da su imale po desetak lutaka i da im to nije bilo dovoljno. To ću uvideti igrajući se sa njima – većina je imala po jednu Barbiku. I ne samo zato što su bile skupe – neke jednostavno nisu delile tu strast prema lutki. Kao moja najbolja drugarica koja mi je nonšalantno poklonila svoju dobro očuvanu Barbiku i Kena iz čega je bilo jasno da se nije ni igrala sa njim.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price