Kultura

Svet je bio skrojen za Oasis

Imali su dvadeset i nešto godina, bili su radnička deca iz relativno siromašne sredine, puni talenta i totalno nespremni za sve što ih je sačekalo

/ James Boardman / Alamy / Alamy / Profimedia
avg 30 2024, 05:12

Podeli

Postoje tri priče o nastanku Britpopa. Treću ću ja sam da zarolam u ovom tekstu. Ako imate skoro pedeset godina biće vam lakše da poverujete u nju.

Prema prvoj i onoj koja se najčešće koristi za sociološke obrade Britpopa, ovaj je iznikao kao posledica sukoba, prezasićenosti i nezadovoljstva dominirajućim američkim zvukom koji je sa vozdizanjem Nirvane stvarno poveo kolo i okupirao i Ostrvo i Kontinent početkom devedesetih.

Međutim, u toj priči se prečesto zaboravlja da su baš engleski novinari (“New Musical Expressa”, naročito Everett True) bili ključni za inicijalnu promociju tzv “grandž zvuka” i izvođača koji su mahom dolazili sa etikete Sub Pop ili iz sever-severo-zapadnih delova Amerike, kao i da su potom britanski promoteri oberučke prihvatili da sve te bendove (Nirvana, Mudhoney, TAD, Soundgarden, Green River, Walkabouts, Fastbacks…), koji nisu svi bili striktno “grandž”, ali jesu bili deo “novog američkog cunamija”, plasiraju svuda po Ostrvu čineći ih daleko popularnijim i značajnijim nego što su ovi bili u svojim matičnim sredinama.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price